Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos z suszonymi buraczkami

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta kiszona 1,5 kg
golonka 1 średnia
cebula 1 duża
ziele angielskie 5 szt.
Liść laurowy suszony Prymat 2
jałowiec 5 szt.
kminek 1/2 łyżeczki
buraki suszone
czosnek 2 ząbki
sól
olej
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos z suszonymi buraczkami

Golonkę oczyścić, umyć, zalać zimną wodą, nakryć i ugotować do miękkości (najszybciej i najwygodniej w szybkowarze) z niewielkim dodatkiem soli - wyjąć golonkę i pozostawić do ostygnięcia, a do wywaru włożyć przepłukaną i posiekaną kapustę. Dodać ziarna jałowca i ziela angielskiego, kminek i liście laurowe - gotować do miękkości. Nadmiar płynu odparować, a mięso z golonki obrać i dodać do kapusty. Posiekaną cebulę przesmażyć na łyżce oleju i dodać do bigosu razem z wyciśniętym przez praskę czosnkiem.
Suszone buraczki w dowolnej ilości zmielić w młynku do kawy i dosypać do gotowego bigosu, doprawić całość pieprzem i ew. odrobiną soli - wymieszać jak najdokładniej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 17.10.2013 12:14
Ja mam lekkiego świra na punkcie buraków ;) Suszone uwielbiam za łatwość przygotowania bez potrzeby brudzenia rąk ich sokiem ;) kupuję suszone buraczki w małej paczuszce, mielę i przesypuję do słoiczka - zawsze mam pod ręką czy to do nowatorskich zastosować, czy też do wzmocnienia koloru tradycyjnego barszczyku :)
Konczi 16.10.2013 20:25
rewelacyjny ! coś dla mnie
Piotr-21 16.10.2013 16:27
smaczne danie
babeczka007 16.10.2013 16:23
oryginalna potrawa:)
Barbara/zuza22_85 16.10.2013 15:48
bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak