Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gnocchi z opieńkami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mąka 40 dag
jaja 2 szt
sól do smaku
opieńki 10 szt
mąka do panierki
jajko do panierki
Bułka tarta klasyczna Prymat do panierki
olej do smażenia
masło do smażenia
cukier do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Gnocchi z opieńkami

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i mielimy w mundurkach. Na stolnice wsypujemy mąkę, dodajemy jajka i ziemniaki i wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na kawałki, z każdego formujemy długie wałki i tniemy je na kluski długości ok 3cm. Każdą delikatnie spłaszczyć widelcem. Gotujemy w dużej ilości osolonego wrzątku. Po wypłynięciu odcedzamy. Masło roztopić i polać nim kluski, cukrem posłodzić. Opieńki oczyścić, obtoczyć w mące, następnie w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Piec na oleju z obu stron na złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Juleczka20 27.05.2014 19:11
super bardzo fajne
kasialed 16.10.2013 19:26
opieńki jak kanie ..hmm..ciekawe ..spróbuję :)
Izabela77 16.10.2013 18:21
pysznie zrobione
AZgotuj 16.10.2013 14:59
rewelacja, uwielbiam całość:)
jasiek 16.10.2013 12:46
opieńki zawsze tylko marynowałem, ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak