Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Jeśli szukasz pomysłu na wyjątkowe danie to koniecznie sięgnij po ten na klasyczne placki ziemniaczane, ale nie z dodatkiem cukru, śmietany czy mięsnego gulaszu, a sosem pieczarkowym! Te chrupiące placki ziemniaczane, uzupełnione aksamitnym dodatkiem sosu pieczarkowego to uczta dla zmysłów!
1. Ziemniaki obrać i zetrzeć w robocie na drobnych oczkach razem z cebulą. Nadmiar soku odcisnąć. Dodać mąkę, jajka, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i przeciśnięty przez praskę czosnek.
2. Placki smażyć na oleju z obu stron do zarumienienia. Pieczarki pokroić na plasterki, cebulę w drobną kostkę. Na maśle z dodatkiem oleju podsmażyć cebulę. Dodać pieczarki i smażyć na dużym ogniu do odparowania wody i zarumienienia się pieczarek. Pieczarki zalać wodą, dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem.
3. W niewielkiej ilości wody rozprowadzić mąkę. Dodać do pieczarek i mieszając doprowadzić do zgęstnienia sosu. Placki podawać polane sosem pieczarkowym i oprószone posiekaną natką pietruszki.