Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SZARLOTKA RABARBAROWA

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki 1/2 kg
cukru 100 g
skórka cytrynowa
żółtko jajek 2
cukier do smaku ok.1,5 szklanki
wanilii kawałek
białko 3-4
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
margaryna 300 g
rabarbar 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: SZARLOTKA RABARBAROWA

Mąkę przesiekać z tłuszczem i cukrem, dodać żółtka, startą skórkę cytryny, zagnieść ciasto, nie wyrabiając długo, uformować kostkę, wstawić do lodówki. Umyty rabarbar pokroić drobno, włożyć do rondla i rozgotować we własnym soku, dobrze odparowując nadmiar wilgoci. Dodać cukier i rozerwaną laskę wanilii, jeszcze chwilę gotować. Z ciasta odłożyć 1/3. Resztą-pokrojoną w plastry-wyłożyć tortownicę, miejsca złączenia zgniatając palcami. Nakłuć widelcem ciasto na dnie, wstawić do gorącego piekarnika(250 stopni), podpiec. Gdy ciasto się zaróżowi, wyjąć, posypać tartą bułką, rozłożyć usmażony rabarbar, znów posypać tartą bułką, przykryć płatkami ciasta, dopiec. Gdy ciasto z wierzchu lekko się zaróżowi, przykryć je sztywno ubitą pianą z białek i cukru. Wstawić do piekarnika na parę minut, tak aby piana się zaróżowiła.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Allice 29.12.2011 18:54
to musi byc pyszne ciasto :)
iwona332 29.08.2011 00:44
super
iwona332 29.08.2011 00:44
super
Justyna223 21.07.2011 22:25
jadłam taką szarlotkę i jest pyszna
jola1512 26.04.2011 10:38
pychotka
pioge7 10.12.2010 16:00
super
kasiurek 22.10.2010 08:34
bardzo lubie rabarbar
magical66 26.09.2010 11:10
pyszności
kotlet 25.09.2010 16:00
super przepis
Natalia/tubisiek 01.08.2010 09:41
uwielbiam rabarbar :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak