Przepis i sposób przygotowania na: Wstążki z cukinią.
W czasie gotowania przygotować cukinię i chrupkie listki bazylii.
Na patelni rozgrzać masło, dodać rozgnieciony czosnek i smażyć 1 min.
Dodać startą cukinię i smażyć około 2 min, aż zmięknie. Pozostawić na patelni.
Na małej patelni rozgrzać oliwę i smażyć porcjami, żeby nie przypalić, listki bazylii. Wyjąć na papier kuchenny.
Do cukinii ,tej pozostawionej na patelni dodać makaron i parmezan, dobrze wymieszać.
Wyłożyć na ogrzane talerze i przybrać chrupkimi listkami bazylii.
Danie jest bardzo proste, sycące i oszałamiająco smaczne.
PS.
Wegetariańskie potrawy przestały już dawno być ubogim krewnym karty dań. Nasze zwyczaje kulinarne zmieniły się tak bardzo ,że stosujemy dietę bezmięsną nie ze względu na jakąś szczególną filozofię ,zdrowie czy ekonomię. Namiętność do kucharzenia (coraz bardziej powszechna),odkrycie mnóstwa bezmięsnych potraw z innych krajów i rosnąca z dnia na dzień rozmaitość jarzyn, zbóż ,owoców, orzechów itp sprawiły, że jarska kuchnia stała się ekscytująca i nowatorska, a nasze podniebienia bardziej wyrafinowane. Poza tym kuchnia jarska jest łatwa i szybka.