Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lutenica - macedoński przysmak

4.0
(22)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory Lima 6 kg
papryka czerwona 3 kg
bakłażan 3 kg
cebula 1/2 kg
czosnek 1 do smaku
sól 1 do smaku
cukier 1 do smaku
czubryca czerwona 4 łyżki
olej rzepakowy 3 łyżki
chilii papryczki 3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Lutenica - macedoński przysmak

Kroki postępowania

1
Bakłażany, paprykę myję, układam na papierze do pieczenia na blaszce, razem z papryczkami chilii i wstawiam do piekarnika na temperaturę 170 stopni około godzinę. Pomidory myję, kroję na pół i smażę w brytfannie około godzinę. Przecieram przez cedzak, w celu pozbycia się skórek. Następnie przekładam ponownie do brytfanny i smażę do momentu zgęstnienia. Bakłażany upieczone i ostudzane obieram ze skóry i kroję drobno.
Krok 1 - Lutenica - macedoński przysmak foto
2
Paprykę gorącą wkładam do worka foliowego i zawiązuję. Jak ostygną wyjmuje i obieram ze skórek. Drobno kroję. Pomidory gęste przecieram przez sito w celu pozbycia się pestek. Cebulę z czosnkiem pokrojone przesmażam na oleju, następnie miksuje blenderem. Dodaję do przesmażonych pomidorów, razem z bakłażanem i papryką pokrojoną. Doprawiam solą, , czubrycą,cukrem.
Krok 2 - Lutenica - macedoński przysmak foto
3
Po połączeniu składników przesmażam jeszcze do konsystencji gęstej. Uważać żeby się nie przypaliła lutenica. Przekładam do słoików, zakręcam i pasteryzuję. Gotuję 5 minut.
Krok 3 - Lutenica - macedoński przysmak foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 25.10.2013 08:43
ciekawy przepis
gosia56 17.10.2013 09:03
jeszcze nie jadłam takiej pyszności poproszę trochę na próbę
Ola1984 15.10.2013 17:38
Lutenicę wyjadam prosto ze słoika, jestem bardzo ciekawa jak smakuje taka domowa. Ja zakochałam się w tym smaku :)
Kolorowa 15.10.2013 16:48
Lubię takie jedzenie ;)
Mniam 15.10.2013 16:39
To musi być smaczne, bo widzę pieczonego bakłażana i paprykę :)
pierniczkowo 15.10.2013 14:45
ciekawe, pierwszy raz spotykam się z taką nazwą :)
IZABELA29 15.10.2013 14:28
coś smacznego
Ania84 15.10.2013 13:16
ciekawy przepis, na pewno wyprobuje
Janina 15.10.2013 13:03
Nie znałam takiego przysmaku, świetny;)
msmors 15.10.2013 11:42
jak dla mnie to nowość
Paolcia 15.10.2013 11:15
super przepis :)
Renataj 15.10.2013 10:59
Dla mnie to nowość warta wypróbowania.
IwonaDD 15.10.2013 10:44
lutenica - coś wspaniałego!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak