Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Liście winogron z czosnkiem i chrzanem

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czosnek 1 ząbek
chrzan 2 wiórka
woda 2 szkl
sól kamienna 1 łyżeczka
liść winogronowy kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Liście winogron z czosnkiem i chrzanem

Kroki postępowania

1
Liście z winogron zbieramy późną wiosną. Z liści odciąć ogonki a żyłki lekko rozbić wałkiem, umyć i włożyć do wrzącej wody na 3-4 minuty. Wyjąć z wrzątku i zahartować w zimnej wodzie, osączyć.
Krok 1 - Liście winogron z czosnkiem i chrzanem foto
2
Ułożyć po kilka sztuk i zwinąć w ciasne ruloniki.
Krok 2 - Liście winogron z czosnkiem i chrzanem foto
3
Wodę z solą zagotować i lekko przestudzić.Rulony liści włożyć do słoików, dodać chrzan, czosnek, zalać zalewą i zamknąć.
Krok 3 - Liście winogron z czosnkiem i chrzanem foto
4
Ułożyć w garnku na ściereczce, zalać wodą do 3/4 wysokości słoików, pasteryzować 25-30 minut
Krok 4 - Liście winogron z czosnkiem i chrzanem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kate.500 20.02.2014 19:07
ciekawa sprawa, nigdy sie z tym nie spotkalam
IlonaAlbertos 14.02.2014 20:01
Ciekawy pomysł, na pewno wypróbuję.
Katarzyna59 02.11.2013 13:30
rewelacja, super pomysł
bog.sa 25.10.2013 22:40
zawsze myślałem, że nasze winogrona się nie nadają. Miła niespodzianka. Wypróbuję na wiosnę.
IKrakowianka 16.10.2013 20:03
Mniam - liście winorośli można faszerować mielonym mięsem lub kaszą
Mniam 15.10.2013 09:06
Do czego to później wykorzystujesz?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak