Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ślimaczki z miodem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 4 dag
mąka 2 szkl
cukier 5 łyżek
mleko 3/4 szkl
jaja 2
szczypta soli
masło 15 dag
Farsz:
miód 3 łyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Ślimaczki z miodem

Drożdże rozetrzyj z łyżeczką cukru i łyżką mąki i łyżką mleka , odstaw . Margarynę stop i ostudź , odstaw . Jajka utrzyj z cukrem pudrem .Pozostałą mąkę przesiej dodaj kogiel mogiel , rozczyn resztę ciepłego mleka , sól i wyrób ciasto . Przykryj ściereczką , odstaw w ciepłym miejscu . Gdy ciasto zacznie powiększać się , szybko zagnieć jeszcze raz , rozwałkuj na posypaną mąką stolnicę o grubości centymetra . Posmaruj miodem. zwiń w rulon jak makowiec . Ostrym nożem pokrój w średnio grube plastry . uformuj kształtem jak ślimaka. Ostrożnie nanieś je na szeroką blachę wyłożoną papierem do pieczenia . Ułóż w sporej odległości od siebie . zostaw na 30 min w ciepłym miejscu do wyrośnięcia . Piecz 20 min w temp 180 stopni .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 22.10.2013 13:50
wyglądają smacznie :)
Marta1986 14.10.2013 15:11
pyszne słodkości

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak