Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sztukamięs czyli sztuka mięsa.

3.0
(19)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pręga wołowa 1 kg
pietruszka 1 szt
seler 0,5 szt
por (biała część) 0,5 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
pieprz cały 5 szt
marchew 4 szt
kalarepka młoda 1 szt
rzodkiew biała 1 szt
ziemniaki 4 szt
fasolka szparagowa 30 dag
sól
Ziele angielskie całe Prymat 5 szt
cebula 0,5 przymierzona

Przepis i sposób przygotowania na: Sztukamięs czyli sztuka mięsa.

Sztukamięs to klasyka kuchni polskiej obecnie trochę zapomniana. A szkoda, bo danie jest smaczne i niskokaloryczne, przynajmniej w wersji, którą ja preferuję. Danie to doceniano też na dworze cesarza Franciszka Józefa ,wyborny Tafelspitz.
Na sztukamięs kupujemy dobre mięso wołowe, typu pręga, krzyżówka ,rostbef czy antrykot.

Wykonanie:
Wodę zagotować z przyprawami: liście laurowe, ziele ang. ,pieprz, sól, cebula przypieczona, por.
Mięso włożyć do gorącego wywaru, powinno być przykryte, ale wody nie dajemy za wiele. Gotujemy 1 godzinę, aż zacznie wyraźnie mięknąć.
Warzywa pokroić w słupki, talarki, obrać ziemniaki , obciąć końce fasolki i dodać do mięsa. Całość gotować ,aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane.
Mięso wyjąć ,pokroić w plastry, obłożyć warzywami i polać wywarem.

Jeżeli nie musimy tracić kochanego ciałka, to możemy serwować sztukę mięsa z sosem musztardowym, chrzanowym, koperkowym czy nawet zapiec pod beszamelem. Według mnie, najdoskonalsza jest z warzywami, prosto z "wody", polana wywarem.
Pamiętajmy, że mięso przeznaczone na sztukamięs wkłada się do wrzącego, osolonego wywaru, a na rosół zalewa się zimną wodą. W pierwszym przypadku białko szybko się ścina i smak pozostaje w mięsie, zaś w drugim przechodzi do rosołu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jastinka 11.02.2014 14:33
smakowity przepis
Beata999 14.10.2013 23:39
Lubię takie dania.
Gabi44 14.10.2013 20:27
Sztukamięs to klasyka ,a nazwa niestety zapomniana ,a taka frapująca.
gosia561 14.10.2013 12:16
smakowite mięsko
Megg 14.10.2013 11:30
super smaczny obiadek
Luka Li 14.10.2013 10:15
Pięknie podane!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak