Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mus ze świeżych ogórków

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Żelatyna wieprzowa Prymat 2,5 łyżeczki
sól, pieprz
ogórek 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Mus ze świeżych ogórków

Kroki postępowania

1
Poszalejmy trochę kulinarnie, bo świeżych warzyw i owoców jest dużo. Na gorące dni polecam orzeźwiający mus ogórkowy. Serwowany z sosem bazyliowo orzechowym jest doskonałą przystawką ,z kremowym aceto balsamico o smaku pomarańczowym lub figowym możemy podać jako deser.
Krok 1 - Mus ze świeżych ogórków foto
2
Ogórek obrać, pokroić na plastry i zmiksować. Doprawić pieprzem i solą. Dodać rozpuszczoną w 2-3 łyżkach ciepłej wody żelatynę. Napełnić miseczki, kieliszki i oziębić.
Krok 2 - Mus ze świeżych ogórków foto
3
Sos bazyliowo orzechowy.
100ml śmietany lub jogurtu
1 garść listków bazylii
1 łyżka orzechów włoskich
sól, pieprz

Wszystkie składniki sosu zmiksować, dodać sól i pieprz wg smaku.
Kremowe sosy aceto balsamico do kupienie w "dobrych sklepach".

Serdecznie polecam ten delikatny ,orzeźwiający specjał.
Krok 3 - Mus ze świeżych ogórków foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Maria 70 28.10.2013 13:54
Oryginalny ,pięknie się prezentuje ,zdrowy i tani.Sos z bazyliowo -orzechowy pasuje mi tutaj bardzo.
Beata999 14.10.2013 23:43
Rzeczywiście szaleństwo ,ale bezpieczne i orzeźwiające.
ao_12 14.10.2013 20:00
super pomysł, pięknie się prezentuje
Magula 14.10.2013 08:13
nie jadłam jeszcze takiego

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak