Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jarzynowy pirgos.

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kalarepka młoda 2 szt
pieczarki 20 dag
papryka 1 szt
cebula 1 szt
pietruszka zielona
sól, pieprz
tłuszcz 2 łyżki
ketchup

Przepis i sposób przygotowania na: Jarzynowy pirgos.

Kroki postępowania

1
Kalarepy obrać i gotować we wrzącej osolonej wodzie 10-15 min ,zależnie od wielkości.

Ściąć wierzch ,około1/3 i wydrążyć środek ,zostawiając ścianki 1 cm. Można urozmaicić kalarepkę paskiem papryki, ale nie jest to konieczne.

Oczyszczone pieczarki, cebulę, wydrążone cząstki kalarepki oraz paprykę drobno pokroić i przesmażyć. Wymieszać z natką pietruszki, doprawić solą i pieprzem.
Krok 1 - Jarzynowy pirgos. foto
2
Napełnić farszem przygotowane kalarepki, przykryć ściętymi "pokrywkami", zawinąć w folię i piec 15 min w temp.200 stop. Odkryć folię i opiekać jeszcze 5min.
Krok 2 - Jarzynowy pirgos. foto
3
Podawać z keczupem, ajvaren ( pasta z bakłażanów i papryki) - do mięsa lub pieczywem.
Krok 3 - Jarzynowy pirgos. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Christopher 14.10.2013 04:56
Greckie słowo "pirgos" - znaczy wieża.Pozdrawiam Christopher
eMMe 13.10.2013 23:16
Coś nowego i intrygującego dla mnie
paulina2157 13.10.2013 22:57
bardzo ciekawy pomysł na podanie
Gabi44 13.10.2013 22:36
Bardzo podoba mi się ten pirgos ,apetyczny . Co znaczy słowo "pirgos" ?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak