Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik domowy

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 4 szklanki
jajko 5 sztuk
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
cukier drobny 1 szklanka
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
margaryna 120 g
cukier waniliowy 16 g
Masa jabłkowa:
cukier drobny 1 szklanka
woda 1/2 szklanki
cukier waniliowy 16 g
kasza manna 1 łyżka
Cynamon mielony Prymat 1/2 łyżeczki
cukier puder do oprószenia
jabłko winne 1,5 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik domowy

Kroki postępowania

1
Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia i posiekaną margaryną .Jajka roztrzepać z cukrem i dodać do masy ,wyrobić ciasto.Podzielić na dwie części jedną większą a drugą mniejszą.
Krok 1 - Jabłecznik domowy foto
2
Masa jabłkowa: Jabłka obrać ze skórki pokroić na plastry,wymieszać z cukrem i cynamonem,podlać pół szklanki wody i na małym ogniu dusić około 15 minut.Pod koniec wsypać kasze mannę i cynamon wymieszać i wystudzić masę. Standardową blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić dno większą porcją ciasta wyłożyć masę jabłkową i przykryć drugą częścią ciasta.
Krok 2 - Jabłecznik domowy foto
3
Piec w temp 180*c przez 50 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu oprószyć jabłecznik cukrem pudrem.
Krok 3 - Jabłecznik domowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 15.10.2013 17:04
Takie ciacho lubię :)
Camill 14.10.2013 11:30
pyszne i bardzo jesienne ciasto bo akurat jest sezon
monisia1977 14.10.2013 07:18
fajnie wygląda
WiktoriaGotuje 13.10.2013 21:49
wygląda bardzo ładnie
Karolcia12 13.10.2013 21:48
fajne jesienne ciasto
Lis 13.10.2013 21:36
Smaczne ciacho:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak