Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Korowaj

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 kg
mleko 1 l
jaja 7 szt
śmietana 250 ml
masło 100 g
miód 1 łyzka
sól
drożdże 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Korowaj

Rozpoczynamy od przygotowania rozczynu. Pamiętamy, żeby wszystkie składniki ciasta miały temperaturę pokojową. Drożdże wraz z mąką i solą rozpuszczamy w letnim mleku i dokładnie mieszamy. Rozczyn pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po około 2- 3 godzinach, gdy zacznie opadać dodajemy do niego jaja, masło, śmietanę i miód. Wyrabiamy tak, jak każde ciasto drożdżowe, aż zacznie odchodzić od ręki. Stawiamy ciasto w misce przykryte ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po podwojeniu objętości ponownie ciasto wyrabiamy i pozostawiamy do wyrośnięcia, po to, żeby na koniec ubić je wałkiem i włożyć do formy posmarowanej masłem. Zwyczajowo wierzch ciasta ozdabia się figurkami lub kwiatami wykonanymi z ciasta. Smarujemy ciasto z wierzchu rozbełtanym jajkiem, wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy ok. 40 min w temperaturze 180 st. C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak