Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Niemieckie Maultaschen z zielonym sosem frankfurckim

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 200 g
jajko 2 szt
oliwa 2 łyzki
sól 1 szczypta
szpinak świeży 150 g
parówki cielęce 200 g
boczek 50 g
cebula 2 szt
gałka muszkatałowa 1 szczypta
świeże zioła 1 peczek
ocet jabłkowy 1 łyzka
musztarda 1 łyzeczka
olej 3 łyzki
jogurt naturalny 120 g
szalotka 1 szt
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
jajko ugotowane na twardo 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Niemieckie Maultaschen z zielonym sosem frankfurckim

CIASTO NA MAULTASCHEN:

Stolnicę oprószamy mąką.

Przesiewamy mąkę z solą , formując kopiec wgłębieniem w środku.

Do wgłębienia wlewamy 2 lekko roztrzepane jajka i oliwę.

Wyrabiamy gładkie , zwarte ciasto przed ok. 10 minut.

Przykrywamy lekko wilgotną ściereczką i odstawiamy na 20 minut.

Po tym czasie rozwałkowujemy cienko , uważając przy tym by nie rozerwać ciasta.

Z ciasta wycinamy prostokąty – ja robię większe : 12cmx6cm ( Wy możecie śmiało zrobić mniejsze )

Przykrywamy ściereczką i robimy farsz.

FARSZ :

Na patelni rozgrzewamy oliwę.

Dodajemy posiekaną cebulkę oraz drobno pokrojony w kosteczkę boczek.

Przesmażamy razem aż cebula ładnie się zrumieni , a boczek wytopi i będzie chrupiący,

Odstawiamy w ciepłe miejsce.

Na tą samą patelnię wrzucamy posiekany szpinak , doprawiamy solą , pieprzem i gałką muszkatałową.

Przesmażamy kilka minut cały czas mieszając , by nie dopuścić do przypalenia.

Parówki drobno siekamy ( jeśli chcemy możemy je przepuścić przez maszynkę.

Ja lubię jak poszczególne składniki są widoczne ).

Posiekane parówki mieszamy z przesmażonym boczkiem i cebulką i uduszonym szpinakiem.

Wszystko razem dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku w razie potrzeby.

Maultaschen 3xxx

SOS:

Umyte zioła drobno siekamy.

Mieszamy lub miksujemy z jogurtem , dodajemy ocet , olej i musztardę.

Doprawiamy do smaku są , pieprzem i odrobiną cukru.

Dodajemy ugotowane na twardo i drobno pokrojone jajko oraz posiekaną szalotkę.

Wszystko razem dokładnie mieszamy i odstawiamy do przegryzienia.

CAŁOŚĆ:

Ok. 2-3 łyżki farszu nakładamy na każdy prostokąt ( na jedną połowę ) , brzegi lekko zwilżamy wodą , a następnie ” zamykamy ” składając na pół.

Dociskamy brzegi i tworzymy delikatną falbankę.

Wrzucamy bardzo delikatnie do dużego garnka z lekko osolonym wrzątkiem i gotujemy ok. 10-13 minut ( czas gotowania zależy również od tego jak duże i grube są nasze pierożki ).

Wyciągamy , odcedzamy( pozostawiając troszkę wody ) , nie przelewamy zimną wodą , a skrapiamy niewielką ilością oliwy.

Podajemy gorące z przygotowanym zielonym sosem.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna133 14.10.2013 11:06
a ja lata w Niemczech mieszkałam i je uwielbiam ;D ale takie nie sklepowe tylko domowe ;D
brioszka 14.10.2013 08:46
maultaschen, czyli pierogi! ciekawy farsz, bedac w niemczech nie spotkałam się jeszcze z taka propozycja :) chociaz wiem, ze niemcy lubią sosy i farsze z parowkami! muszę sprobowac bo brzmi ciekawie! :)
Misada 13.10.2013 20:41
ciekawa propozycja
Krzysiek3 13.10.2013 20:35
fajne połączenie
Klisza 13.10.2013 20:28
interesujące
Simeo 13.10.2013 20:21
coś nowego
Iwka 13.10.2013 20:18
ciekawie, ciekawie
Silver Teaspoon 13.10.2013 20:12
wygląda apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak