Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mini serniczki.

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Petit beurre 100 gram
kakao 3 łyżki
masło 40 gram
cukier 5 łyżek
cukier waniliowy 2 łyżki
jajko 1 sztuka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
czekolada 2 tabliczki
twaróg 300 (półtłusty)
serek homogenizowany 250 (waniliowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Mini serniczki.

Kroki postępowania

1
Do miski wrzucamy zmielony twaróg, serek, cukier i cukier waniliowy oraz mąkę ziemniaczaną i ubite białko. Wszystko delikatnie mieszamy do połączenia składników.
Krok 1 - Mini serniczki. foto
2
Do osobnej miski wrzucamy pokruszone ciasteczka petit beurre oraz masło (zostawić łyżeczkę masła do polewy) Wszystko trzeba ręką pomieszać. Masę ułożyć na dnie papilotek. Jeżeli chcemy czekoladowy spód wystarczy do ciastek i masła dodać kakao.
Krok 2 - Mini serniczki. foto
3
Piekarnik nagrzewamy do 180C. Do papilotek nakładamy masę serową. Trzeba zostawić trochę miejsca na polewę.
Serniczki wstawiamy do piekarnika. Temp zmniejszamy do 150C. Pieczemy ok. 25 min.
Krok 3 - Mini serniczki. foto
4
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy kakao oraz łyżeczkę masła. Upieczone i ostudzone serniczki możemy udekorować polewą czekoladową. Wstawiamy do lodówki, jeżeli ktoś lubi zimne serniczki.

Smacznego!
Krok 4 - Mini serniczki. foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mala 19.10.2013 14:37
ciekawy pomysł na sernik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak