Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Indycze kokilki z sosem estragonowo-cebulowym

3.0
(17)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z indyka mała
buraki 3 szt
orzechy włoskie 200 g
cebula 3 duże
masło 2 łyżki
sól
pieprz
sok z cytryny
olej
jajko
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
estragon 0,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Indycze kokilki z sosem estragonowo-cebulowym

Kroki postępowania

1
Orzechy podprażamy na suchej patelni.Pierś z indyka rozcinamy na trzy duże, cienkie płaty. Każdy przykrywamy folią i tłuczemy na cienkiego kotleta.
Krok 1 - Indycze kokilki z sosem estragonowo-cebulowym foto
2
Skrapiamy z obu stron olejem, doprawiamy solą i pieprzem. Grillujemy na mocno rozgrzanej grillowej patelni po minucie z każdej strony.
Krok 2 - Indycze kokilki z sosem estragonowo-cebulowym foto
3
Kokilki smarujemy masłem i obsypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
Krok 3 - Indycze kokilki z sosem estragonowo-cebulowym foto
4
Przygotowujemy farsz- buraczki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jedną małą cebulkę kroimy w piórka. Podsmażamy na odrobinie oleju razem z buraczkami. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodajemy posiekane orzechy włoskie. Do przestudzonego farszu buraczano-orzechowego dodajemy bułkę tartą i jajko. Dobrze wyrabiamy ręką
Krok 4 - Indycze kokilki z sosem estragonowo-cebulowym foto
5
Mięsem indyczym wykładamy dokładnie każdą kokilę.
Krok 5 - Indycze kokilki z sosem estragonowo-cebulowym foto
6
Do środka wykładamy buraczany farsz. Kokilki zamykamy za pomocą "wystającej" części mięsa indyczego. Dokładnie dociskamy. Tak przygotowane kilki skrapiamy odrobiną oleju rzepakowego. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, termoobieg, ok. 15-20 minut.
Krok 6 - Indycze kokilki z sosem estragonowo-cebulowym foto
7
Przez ten czas przygotowujemy sos estragonowo- cebulowy. 2 duże cebule drobno siekamy i podsmażamy na jednej dużej łyżce masła. Zalewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości. Blendujemy na gładki krem, sos możemy rozrzedzić odrobiną wody. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i estragonem.
Krok 7 - Indycze kokilki z sosem estragonowo-cebulowym foto
8
Kokilki wyjmujemy z piekarnika, po ok. 5 minutach wyjmujemy na talerz. Ozdabiamy bazylią i orzechami włoskimi. Podajemy z sosem. Smacznego!
Krok 8 - Indycze kokilki z sosem estragonowo-cebulowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa 14.10.2013 06:15
Dziękuję, mięsko jest naprawdę bardzo soczyste :)
elka72 13.10.2013 17:30
Wyglądają zachęcająco:)
w mojej kuchni 13.10.2013 15:51
apetycznie sie prezentuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak