Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zapiekanka alla musaka

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

bakłażan 1
mięso mielone wołowe 300-350g
ziemniaki 3-4
czosnek 3 ząbki
cebula biała
pomidory krojone z puszki 1
przecier pomidorowy 3 łyżki
masło 100g
mąka pszenna 2-3 łyżki
mleko szklanka
sól szczypta
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat
oregano
cukier do smaku
oliwa
Papryka ostra mielona Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: zapiekanka alla musaka

Na początku chciałabym zaznaczyć, że to nie jest tradycyjna grecka musaka. Jest to raczej wariacja na temat musaki.

Na początek kroję cebulę i czosnek na drobną kostkę. Wrzucam składniki do garnka i podsmażam na oliwie z oliwek aż do zarumienienia się. Następnie wrzucam mięso i od razu doprawiam solą i pieprzem. Gdy mięso się zetnie wlewamy pomidory z puszki, liść laurowy, ziele angielskie, papryki, oregano i dusimy. Kiedy mięso zacznie "bulgotać", dodać koncentratu pomidorowego i całość wymieszać. Spróbować i ew. do smaku doprawić cukrem (jak kto to lubi) oraz innymi przyprawami. Gotować na małym ogniu aż sos zrobi się gęsty.
Bakłażana pokroić w długie plastry, posypać solą i odstawić na ok. 15-20 minut, aby puścił sok. Następne bakłażana opłukać i wysuszyć.
Ziemniaki obrać, pokroić na plasterki. Rozgrzać oliwę i smażyć ziemniaki aż się lekko zarumienią. Gotowe usmażone ziemniaki odłożyć na ręcznik papierowy. Tą samą czynność wykonać z bakłażanem.

Do rondelka wrzucić masło i rozpuścić (najlepiej na małym ogniu), następne dodać mąkę i mieszać aż zrobi się taka zasmażka, następnie dodać mleko i całość mieszać aż masa zrobi się gęsta. Następnie przyprawić solą i pieprzem oraz dodać ser (starty na grubych oczkach). Mieszamy, czekając aż ser się roztopi.

W naczyniu żaroodpornym kładziemy następująco:
ziemniaki
bakłażan
mięso w sosie pomidorowym
sos beszamelowy z serem

całość zapiekamy około 20-30 minut w temperaturze 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 16.12.2013 14:21
fajne jedzonko
Izka192 11.12.2013 09:29
smaczne robię coś podobnego tylko z cukinią
Bernadeta1 15.10.2013 22:17
warto taką zapiekankę zrobić
Marta11 13.10.2013 16:17
bardzo apetyczne
Noruas 13.10.2013 14:32
bardzo ciekawa propozycja
owca441 13.10.2013 13:53
zjadłoby się

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak