Przepis i sposób przygotowania na: Torcik urodzinowy śmietankowy
Kroki postępowania
5 jajek
1 łyżka kakao
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera).
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około pieczemy ok. 30 min.
Po wystudzeniu przekroić na pół.
Na taki tort potrzebujemy 2 takie biszkopty.