Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szpinakowe kluseczki w słoneczniku

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 30 dag
szpinak mrożony 20 dag
mąka pszenna 15 dag
jajko 2
sól
słonecznik łuskany
mąka 2 łyżki
olej do smażenia
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta
ser żółty 5 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Szpinakowe kluseczki w słoneczniku

Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy w osolonej wodzie i robimy puree. Zostawiamy do wystygnięcia. Szpinak rozmrażamy na patelni i smażymy, aż woda odparuje. Przyprawiamy do smaku szczyptą soli i gałki muszkatołowej. Miksujemy na puree (można kupić już gotowe puree) i studzimy.
Ziemniaki i szpinak przekładamy do miski , dodajemy mąkę, 1 jajko, ser żółty, sól i wyrabiamy ciasto. Rękami posypanymi mąką formujemy małe kuleczki. Gotujemy w osolonym wrzątku ok. 5 min od wypłynięcia. Gdy ugotowane kluseczki nieco przestygną , obtaczamy w mące, rozkłóconym 1 jajku i pestkach słonecznika. Smażymy na złoto z każdej strony. Podajemy z grillowaną karkówką i dowolną surówką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna133 14.11.2013 21:11
coś wpsaniałego
ana1 13.10.2013 08:07
apetycznie wyglądają
Ania321 12.10.2013 19:43
ciekawy pomysł :)
Mysiunia 12.10.2013 19:35
bardzo oryginalny przepis :)
Kasnaj 12.10.2013 19:08
coś innego, super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak