Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierożki rybne z soli z aromatycznym sosem na bazie pora

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sola 2 filety
marchewka
pietruszka
seler 1/4
por 3
mąka pszenna 1 szklanka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
jajko
sól
pieprz
ocet balsamiczny 1 łyżka
masło 2 łyżki
olej do smażenia
sok z cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki rybne z soli z aromatycznym sosem na bazie pora

Kroki postępowania

1
Danie zbliżone do proponowanych przeze mnie rybnych sajgonek. Wykorzystuję ten sam farsz i sos porowy, ale efekt końcowy jest nieco inny.

Ciasto: • 1 szklanka mąki pszennej • ok. 0,5 szklanki bardzo gorącej wody • szczypta soli Mąkę zaparzamy gorącą wodą, dodajemy szczyptę soli i zagniatamy ciasto na pierogi. Odstawiamy pod przykryciem na pół godziny.
Krok 1 - Pierożki rybne z soli z aromatycznym sosem na bazie pora foto
2
Farsz: Jedną marchewkę, pietruszkę i 1/4 selera ścieramy na tarce o dużych oczkach. 1 pora kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie warzywa podsmażamy na patelni, doprawiamy solą i pieprzem. Rybę drobno siekamy- ma przypominać konsystencją tatar. Do ryby dodajemy przestudzone warzywa, wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dobrze wyrabiamy dłonią.
Krok 2 - Pierożki rybne z soli z aromatycznym sosem na bazie pora foto
3
Ciasto rozwałkowujemy jak najcieniej. Wykrawamy nieduże kółka- pomocna będzie nam do tego szklanka czy specjalna obręcz. Na każdy krążek wykładamy odrobinę rybnego farszu. Zlepiamy pierożki.
Krok 3 - Pierożki rybne z soli z aromatycznym sosem na bazie pora foto
4
Gotujemy w osolonej wodzie- od momentu wypłynięcia pierożków ok. 3 minut. Pierożki przelewamy na sicie zimną wodą.
Krok 4 - Pierożki rybne z soli z aromatycznym sosem na bazie pora foto
5
Sos: W garnku rozpuszczamy masło- 2 łyżki, dodajemy drobno posiekanego pora (2 szt) . Chwilę smażymy. Zalewamy niedużą ilością wody. Pora dusimy do miękkości.
Krok 5 - Pierożki rybne z soli z aromatycznym sosem na bazie pora foto
6
Blendujemy na gładki sos. Gęstość regulujemy dolewając wodę. Doprawiamy solą, pieprzem i octem balsamicznym.
Krok 6 - Pierożki rybne z soli z aromatycznym sosem na bazie pora foto
7
Pierożki obsmażamy na gorącym tłuszczu. Podajemy z sosem. Smacznego.
Krok 7 - Pierożki rybne z soli z aromatycznym sosem na bazie pora foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 16.10.2013 12:17
wow! Super, świetna propozycja na pierogi!
Izabela77 12.10.2013 21:11
fajny pomysł na pierogi
halina17 12.10.2013 19:57
Dobry przepis,
msmors 12.10.2013 17:40
pierogi z pomysłem
Ewa 12.10.2013 16:32
Dziękuję :)))
Mniam 12.10.2013 16:14
Świetnie to wymyśliłaś! To się nazywa kreatywność ;)
kasienka23 12.10.2013 15:14
fajne pierogi, rybnych jeszcze nie robiłam
Olga_SK 12.10.2013 15:11
Pysznie wyglądają :)
jasiek 12.10.2013 14:47
wspaniałą przekąska
aniagdz 12.10.2013 14:15
pierwszy raz widzę taki przepis;) cudny;)
Marta1986 12.10.2013 13:36
ciekawe pierożki
Noruas 12.10.2013 13:22
bardzo ciekawy pomysł, z rybką jeszcze nie jadłam
Papryczka 12.10.2013 13:13
fajne te pierożki
aisza1 12.10.2013 12:40
rybnych jeszcze nie robiłam i nie jadłam, aż jestem ciekawa jak smakują

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak