Zielone kopytka

EWI

EWI

Zielone kopytka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

kostka

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ugotowane ziemniaki

    0,5 kg
  • mąka

    0,2 kg
  • szpinak mrożony

    1 opakowanie
  • sól do smaku

  • olej

    5 łyżek
  • skwarki

    wg uznania
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zielone kopytka
Ugotowane gorące ziemniaki wyciskamy przez praskę. Wykładamy na stolnicę. Szpinak rozmrażamy i odsączamy. Do wyciśniętych ziemniaków dodajemy mąkę, szpinak, jajko, sól i zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy mąkę.
Krok 2 - Zielone kopytka
Z ciasta formujemy wałeczki o szerokości około 2 cm. Następnie kroimy wałeczki w ukośne kopytka.
Krok 3 - Zielone kopytka
Przygotowane kopytka wrzucamy do wrzącej osolonej wody z dodatkiem oleju. Gdy kopytka wypłyną na wierzch gotujemy jeszcze 2 minuty. Wyjmujemy i odsączamy kopytka na druszlaku. Podajemy ze skwareczkami, bądź z dowolnym dodatkiem.

Smacznego!

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Misiakova

30.04.2014 08:15
pycha i fajny kolorek :)

Motorek

03.04.2014 20:50
fajny przepis

Andysz

30.11.2013 09:10
rewelacyjny pomysł ;)

wlicka

30.10.2013 21:06
pychota!!!!

Monika-twin

12.10.2013 16:30
super przepis

Jusiaa

12.10.2013 13:42
no świetne, bardzo ciekawe :)

marcia7

12.10.2013 12:23
fajne urozmaicenie

Joannasz3190

12.10.2013 10:23
Ciekawy smak i wygląd :)

2milutka

12.10.2013 10:15
ze szpinakiem jeszzce nie robiłam kopytek,ciekawe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat