Lasagne ze szpinakiem

Lasagne ze szpinakiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • parmezan starty

    50 gram
  • masło

    2 łyżka
  • mąka

    2 łyżka
  • mleko 3,2%

    400 mililitr
  • sól

    do smaku
  • gałka muszkatołowa mielona

    do smaku
  • szpinak mrożony

    900 gram
  • cebula

    1 sztuka
  • boczek wędzony

    200 gram
  • sól

    do smaku
  • gałka muszkatołowa mielona

    do smaku
  • czosnek ząbki

    3 sztuka
  • cheddar

    200 gram
  • makaron lasagne

    24 sztuka
  • pieprz czarny mielony

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Lasagne ze szpinakiem
Na patelni zarumienić pokrojony w kostkę boczek, dodać drobno posiekaną cebulę, rozmrożony szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Smażyć do odparowania wody.
Krok 2 - Lasagne ze szpinakiem
Beszamel: W rondelki rozpuścić masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Stopniowo dolewać mleko cały czas energicznie mieszając. Gotować, nie przerywając mieszania do czasu, aż sos zacznie gęstnieć. Zestawić z ognia i doprawić solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową.
Krok 3 - Lasagne ze szpinakiem
Sery zetrzeć na tarce na dużych oczkach i wymieszać.
Płaty lasagne wrzucać stopniowo do gotującej się wody na kilka sekund. Dno naczynia wysmarować cienką warstwą beszamelu. Ułożyć na nim płaty lasagne, posmarować cienką warstwą beszamelu i kolejno warstwami układać: szpinak, ser, płat lasagne, beszamel...aż do wyczerpania składników. Na wierzchu ułożyć płaty lasagne posmarowane beszamelem i posypane serem. Lasagne zapiekać w 190 stopniach przez ok. 30-35 minut do zarumienienia się wierzchu. Przed pokrojeniem odczekać chwilę, aby zapiekanka się "związała". Smacznego!

Rady: Makaronu nie trzeba wcześniej obgotowywać, ja wrzucam go jednak na kilka sekund do gotującej się wody, dzięki temu skracam już czas zapiekania.
Do lasagne można dodać dowolny, ulubiony ser. Fajnie sprawdzi się feta, gorgonzola czy mozzarella.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Stenka

25.10.2013 08:03
smaczne danie

wyattearp

13.10.2013 15:05
smaczne i zdrowe

Mniam

12.10.2013 16:18
Cudownie wygląda. Moje smaki:)

Monika-twin

12.10.2013 16:00
musi byc smaczna

Kolorowa

12.10.2013 15:48
bardzo ładnie wyszła ;)

Agata3

12.10.2013 15:17
ze szpinakiem - pyszności!!!;)

kasienka23

12.10.2013 15:15
wyśmienite danie!

Krzysztof15

12.10.2013 12:40
bardzo smaczne

marcia7

12.10.2013 12:22
lubię taki makaron

idealme

12.10.2013 11:10
pyszności! :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat