Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cassoulet-potrawa mięsno fasolowa.

5.0
(32)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

boczek 20 dag
kiełbasa polska 20 dag
słonina 10 dag
czosnek 4 ząbki
marchew 1 szt
seler naciowy 1 łodyga
cebula 1 szt
pomidory bez skóry 1 puszka
Rozmaryn suszony Prymat
sól, pieprz
bułka 1 szt
fasola biała 50 dag
Goździki całe Prymat 5 szt
udka z kaczki 4 szt
smalec 4 (gęsi)

Przepis i sposób przygotowania na: Cassoulet-potrawa mięsno fasolowa.

Cassoulet, to tradycyjne danie południowej Francji. Sycące danie z fasoli i mięsa, szczególnie przydatne na chłodną porę. Piecze się je w glinianych naczyniach (ceramicznych, żaroodpornych) posypane smakowitymi okruchami z bułki. Danie to oscyluje między fasolką po bretońsku, a bigosem. Najlepsze cassoulet przyrządza się na gęsim tłuszczu z dużą ilością tymianku. Dobór mięs jest duży, ale ważne żeby była wieprzowina (boczek, słonina, karkówka, kiełbasa np. polska, biała, frankfurteki) oraz confit z gęsi, kaczki. Stosuje się też jagnięcinę.

Przygotować confit.
Udka marynowane w przyprawach gotować w gęsim tłuszczu, na bardzo małym ogniu ,do miękkości. Udka dojrzewają i nabierają smaku. Confit można przechowywać w zimnym tłuszczu przez kilka dni.

Fasolę namoczyć na noc.
Boczek, słoninę i cebulę pokroić i smażyć na gęsim tłuszczu aż do zrumienienia.
Obsmażyć kiełbasę całą lub pokrojoną. Mięsa zdjąć z patelni.
Teraz na patelnię wsypać pokrojone warzywa i przeciśnięty czosnek, chwilę dusić i dodać pomidory. Doprawić solą, pieprzem, wsypać tymianek, rozmaryn, goździki, liść laurowy. Dodać odcedzoną fasolę i wszystko wymieszać z mięsem.
Fasolę z mięsem włożyć do naczynia do zapiekania, wlać bulion, tyle, aby przykryć składniki ,nałożyć pokrywkę i piec(dusić) w temp.200stop. około 2 godzin.
15 min przed końcem potrawę odkryć, położyć na wierzchu confit z kaczki, posypać okruchami z bułki i zapiec do końca.
Posypać świeżym tymiankiem (pietruszką) i serwować z bagietką lub naszym polskim żytnim chlebem.

Posypka z bułki.
Bułkę bez skórki rozdrobnić, można w blenderze lub poszarpać palcami. Wrzucić na rozgrzany tłuszcz gęsi z czosnkiem i lekko zrumienić .

Myślę, że podany przepis może być inspiracją i możemy go dostosować do naszych polskich realiów. Smak będzie trochę inny ,ale dobry. Cassoulet, podobnie jak bigos, bardzo dobrze smakuje odgrzewany.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gabi44 07.11.2013 16:41
Bardzo dobre,pożywne danie na jesień-zimę.
Maria 70 13.10.2013 18:41
I szaruga jesienna nam nie straszna.
Agnieszka_B 12.10.2013 20:06
Fantastyczna propozycja!!
Ania84 12.10.2013 09:37
wygląda nieziemsko!
KasiaK90 12.10.2013 09:02
ale apetyczne;) zjadłabym
Ola1984 12.10.2013 08:59
Bardzo pożywne danie, idealne na tę porę roku.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak