Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik prawie doskonały

4.0
(22)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Kruszonka na spód:
mąka pszenna 180 g
masło 100 g
cukier 60 g
kwaśna śmietana 1 łyżka
żółtko jajek 1 szt.
Serowa masa:
cukier kryształ 200 g
jajko 6 szt.
budyń waniliowy 2 szt.
limonka 1 szt.
Jajeczna masa:
śmietana 30% 300 ml
cukier 70 g
żółtko surowe 5 szt.
Składniki dodatkowe:
kakao do oprószenia
jogurt grecki 400 g
twaróg 500 (półtłusty)
kardamon 1 mielony

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik prawie doskonały

Kroki postępowania

1
Mąkę pszenną przesiać na stolnicę. Dodać cukier, masło, śmietanę, żółtko oraz kardamon.
Krok 1 - Sernik prawie doskonały foto
2
Posiekać składniki nożem, a następnie rozcierać palcami tak, aby powstała kruszonka.

Kruszonkę przełożyć do formy o wymiarach 25 x 25 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC.
Krok 2 - Sernik prawie doskonały foto
3
Do szklanej misy wsypać cukier i dodać żółtka. Misę umieścić na garnku z gotującą wodą i utrzeć składniki na puszystą masę.
Krok 3 - Sernik prawie doskonały foto
4
Dodać trzykrotnie zmielony twaróg, jogurt naturalny typu greckiego i sok wyciśnięty z limonki. Wymieszać.
Krok 4 - Sernik prawie doskonały foto
5
Masę połączyć z budyniem waniliowym i na samym końcu z ubitą na sztywno pianą z białek. Wyłożyć na podpieczoną kruszonkę i wstawić do piekarnika (temperatura 180ºC). Piec 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 140ºC. Piec 40 minut.
Krok 5 - Sernik prawie doskonały foto
6
W rondelku umieścić śmietanę i cukier. Podgrzać na wolnym ogniu. Gdy zacznie się gotować przy brzegach, zdjąć z ognia. Żółtka zmiksować. Cały czas mieszając, cienkim strumieniem wlewać śmietanę. Przygotowaną masę wylać na wierzch sernika.
Krok 6 - Sernik prawie doskonały foto
7
Ponownie wstawić do piekarnika i piec 60 minut w temperaturze 140ºC. Wyjąć i ostudzić (wstawić do lodówki najlepiej na całą noc).

Przed podaniem obficie oprószyć kakao.
Krok 7 - Sernik prawie doskonały foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Izabela28 08.06.2015 13:22
bardzo lubię różne serniki:)
polly66 03.12.2013 00:19
dlaczego prawie???
MAR3STA 25.11.2013 11:31
cudny serniczek
Rafał10 16.10.2013 12:03
Wygląda idealnie... ale mi smaka narobiłaś :)
Janina 12.10.2013 23:09
Super serniczek;)
Małgorzata9 12.10.2013 21:49
narobiłaś mi apetytu
wyattearp 12.10.2013 20:13
uwielbiam !!!
Katarzyna34 12.10.2013 19:39
super serniczek
Kuchenka 12.10.2013 19:32
wyśmienity
Michał2 12.10.2013 18:03
wyśmienity rewelacja
IwonaDD 12.10.2013 17:43
wygląda doskonale
tatiana2 12.10.2013 12:05
sernik doskonały "prawie" zbędne :)
GOSIA18 12.10.2013 10:19
uwielbiam serniczki, rewelacja
Kasia35 12.10.2013 10:03
to jest sernik doskonały :D
sara1 12.10.2013 10:01
wyglada rewelacyjnie
Zdzisław 12.10.2013 09:25
dla mnie jest doskonały
KasiaK90 12.10.2013 09:04
wspaniały serniczek
Konczi 12.10.2013 08:47
oj, a dlaczego prawie? wygląda świetnie
Izabela9 12.10.2013 07:54
Bardzo lubie takie tradycyjne serniki.
ana1 12.10.2013 07:52
sernik doskonały taka powinna być nazwa
monisia1977 12.10.2013 06:28
super ciacho
Lis 12.10.2013 00:21
smacznie się zapowiada:)
Barbara13 12.10.2013 00:03
Ale musi być pyszny ten serniczek:)) Uwielbiam serniki a ten zapowiada się smakowicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak