Wieniec borówkowy

Wieniec borówkowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 3 szklanki mąki 1 szklanka mlea pół szklanki cukru 5 dkg drożdzy

  • zapach waniliowy lub śmietankowy 3/4 l jagód 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki cukru

  • cukier puder

    1/2 szklanki
  • sok z cytryny

    1/2 szklanki
  • woda letnia

    1 łyżka
  • żółtka

    2 szt.
  • jajko

    1 szt.
  • margaryna

    10 dag
  • sól

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać do miski , zrobić dołeczek w środku.Mleko w kubku ogrzać , drożdze dać do miseczki dodać łyżkę cukru i łyżke ciepłego mleka, rozetrzeć i wlać do dołeczka do mąki . Przykryć ściereczką do wyruszania sie drożdzy.Następnie rozpuścić masło(marg) i do wyruszanych drożdzy dodać wraz z żółtkami i jajkiem, cukrem , szczyptą soli i zapachem wyrabiac aż ciasto będzie odchodzić od ręki.Odstawić do wyrośnięcia. Następnie ciasto rozwałkować w prostokąt nałożyć równomiernie borówki, zwimąć w rulon, przenieść do wysmarowanej tortownicy,posmarować roztrzepanym bialkiem i zostawić do wyrośnięcia. Piec rozgrzać do180*C i piec ok. 40 min. Po upieczeniu mozna odwrócić do góry dnem i polać sporządzonym lukrem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Kasia36

29.08.2013 22:12
Extra słodkość

Motorek

21.07.2013 12:47
bardzo smaczny

IZABELA29

31.05.2013 20:50
I DO TEGO SZKLANKA ZIMNEGO MLEKA

romanrafal

31.05.2013 17:19
fajny przepis

IKrakowianka

23.03.2013 20:49
wygląda bardzo fajnie

barbara11561

26.02.2013 01:00
bardzo pyszne ciasto:)

ankaryba

28.02.2012 23:51
fajnie wygląda

ewaa

01.01.2012 16:05
super

IZABELA29

05.12.2011 09:19
świetny

Elżbieta17

08.11.2011 11:40
Super deser:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat