Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piersi z kaczki z wiśniami na gorąco.

4.0
(21)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kaczka 1 szt
sos wiśniowy
wiśnie bez pestek 0,5 kg
cukier 10 dag
cynamon Prymat 0,5 łyżeczki
goźdzk Prymat 5 szt
woda 30 ml
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
wódka 30 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Piersi z kaczki z wiśniami na gorąco.

Przepisów na pieczone piersi z kaczki jest bardzo dużo. Każdy ma swój przepis, z jabłkami, żurawiną, pomarańczami i wiele innych połączeń.
Moja propozycja, to kaczka z wiśniami na gorąco. Przyprawy których używam, to przyprawa uniwersalna, pieprz świeżo mielony, majeranek, sos sojowy kikkoman, sok z pomarańczy.
Zazwyczaj nacina się skórę kaczki , ostrym nożem w kratkę i posypuje przyprawami .
Ja robię to trochę inaczej i polecam tę metodę moim czytelnikom.
Piersi posypuję przyprawą uniwersalną, pieprzem świeżo mielonym i roztartym w dłoniach suszonym majerankiem. Zawsze wszystkie zioła dodawane do potraw, rozcieramy w dłoniach w celu uwolnienia z nich całego aromatu i smaku. Nie solę, ponieważ sól jest w przyprawie uniwersalnej, oprócz tego w przyprawie uniwersalnej znajduje się glutaminian sodu, który wpływa na kruchość mięsa, no i zmielone suszone warzywa. Już słyszę głosy oburzenia, glutaminian sodu. Nie dajmy się zwariować, sól kuchenna też jest szkodliwa. Oczywiście nie namawiam, można jeść również bez soli, tylko czy to jest smaczne?
Po posypaniu przyprawami , nacinam pierś z kaczki z dwóch stron, nacinakiem do mięsa. Nacinak jest doskonałym narzędziem np. przy marynowaniu większych i mniejszych kawałków mięsa.
Tym sposobem, przyprawy penetrują całe mięso przed obróbką termiczną. Cały smak i aromat przypraw przechodzi do całego mięsa, co wpływa na jego soczystość, równocześnie skraca czas pieczenia.
Następnie skrapiam kaczkę sosem sojowym i sokiem ze świeżej pomarańczy, przykrywam folią i odstawiam na noc do lodówki.
Następnego dnia, piersi z kaczki obsmażam w żeliwnej brytfannie, zaczynając od strony ze skórą. Po chwili przewracam na drugą stronę i po jej obsmażeniu, przewracam z powrotem piersi z kaczki skórą do dołu. Podlewam odrobiną bulionu i piekę w temperaturze 185oC przez 25 minut. Teraz przewracam piersi na drugą stronę i piekę jeszcze 20 minut.
W trakcie pieczenia dwa razy podlewam piersi wytworzonym sosem. Jeżeli piersi z kaczki po tym okresie są jeszcze twarde, to pozostawiamy je w brytfannie, na pewno dojdą. Możemy również 10 minut przed końcem pieczenia, zdjąć pokrywkę z brytfanny i skórkę przepędzlować mieszaniną miodu z odrobiną wódki. Skórka ładnie się zarumieni i otrzymamy kaczkę prawie po pekińsku.
Wydaje się to wszystko bardzo proste, ale upieczenie dobrych soczystych piersi z kaczki wcale nie jest takie łatwe i wymaga odrobiny wprawy.
W czasie, gdy kaczka jest w piekarniku, przygotowujemy sos wiśniowy.

Sos wiśniowy:
½ kg wiśnie drylowane – be pestek ( świeże, mrożone, ostatecznie z kompotu)
10 dkg cukier
½ łyżeczki cynamon
3 goździki
30 ml woda
30 ml wódka czysta
1 dkg mąka ziemniaczana

Sposób wykonania:
Wiśnie zagotować, dodać goździki, cynamon i cukier. Sporządzić zawiesinę z 30 ml wody z mąką ziemniaczaną. Zagęścić tym wiśnie, zagotować . Na koniec dodać wódkę.
Sos wiśniowy jest doskonały nie tylko do kaczki. Można go podawać do wszelkiego rodzaju deserów np. do lodów, naleśników, niektórych serów itd.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pyszota 21.02.2014 09:37
bardzo oryginalny przepis
kasienka23 10.10.2013 17:36
wspaniałe danie!
IwonaDD 10.10.2013 16:21
wspaniałe danie
Jastinka 10.10.2013 12:51
świetny przepis
AZgotuj 10.10.2013 10:26
brzmi przepysznie!
Kuchenka 10.10.2013 10:22
fajne danie
dwa pokoje z kuchnią 10.10.2013 09:05
super przepis!
Renataj 10.10.2013 09:03
Jadłam już kaczę z jabłkami, żurawiną, gruszkami ale z wiśniami jeszcze nie i patrząc na to zdjęcie, czytając przepis bardzo żałuję, że jeszcze nie próbowałam.
Christopher 10.10.2013 08:55
Małe wyjaśnienie.Nacinak do mięsa posiada 51 małych noży i po nacięciu zmiękcza mięso i jednocześnie pozwala przenikać przyprawom do wewnątrz,co w większości przypadków polepsza jego smak.
Ola1984 10.10.2013 08:47
Kaczka to jedno z moich ulubionych mięs. Tak podana wygląda bajecznie.
Aleksandra/Olcia 10.10.2013 08:42
mniam mniam
Aga-25 10.10.2013 08:16
coś wspaniałego
Magula 10.10.2013 08:11
mniam super przepis
Agnieszka-87-25 10.10.2013 08:05
super rarytas
Konczi 10.10.2013 07:38
apetycznie wygląda
Ela_K 10.10.2013 07:18
pyszna kaczuszka
iwi 10.10.2013 06:22
Super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak