Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Skręcane drożdżówki z jagodami

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 50 dag
drożdże 2,5 dag
kwaśna śmietana 180 ml
olej 2 łyżki
sól duża szczypta
Soda oczyszczona Prymat 1/8 łyżeczki
jajko 1 szt.
cukier puder 5 dag
mąka do podsypania
Nadzienie:
borówki amerykańskie 1 szkl.
cukier 1 łyżka
sok z cytryny 1 łyżka
woda 1 łyżka
lukier
cukier puder 10 dag
mleko 4 łyżki
ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
woda 60 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Skręcane drożdżówki z jagodami

Kroki postępowania

1
Borówki przebrać, opłukać i wrzucić do rondelka. Dodać cukier, sok z cytryny i wodę i doprowadzić na sporym ogniu do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować do momentu, aż masa zgęstnieje. Mieszać od czasu do czau, zwłaszcza pod koniec gotowania.
Krok 1 - Skręcane drożdżówki z jagodami foto
2
Zajmie to około 10-15 minut. Zupełnie wystudzić.
Krok 2 - Skręcane drożdżówki z jagodami foto
3
Wymieszać drożdże z wodą w misce i rozpuścić. Dodać śmietanę
Krok 3 - Skręcane drożdżówki z jagodami foto
4
i olej, wymieszać - nie musi być specjalnie dokładnie.
Krok 4 - Skręcane drożdżówki z jagodami foto
5
Do miski robota wlać mieszankę drożdży, dodać jajko i cukier puder, wymieszać.
Krok 5 - Skręcane drożdżówki z jagodami foto
6
Dodać przesianą mąkę, sól i sodę oczyszczoną. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby można dodać odrobinę wody.
Krok 6 - Skręcane drożdżówki z jagodami foto
7
Przełożyć na oprószony mąką blat i zagniatając uformować kulę.
Krok 7 - Skręcane drożdżówki z jagodami foto
8
Przełożyć do lekko natłuszczonej miski, delikatnie obtoczyć, aby i ciasto pokryło się olejem, przykryć i odłożyć na 60 minut. Robiąc ciasto ręcznie (system dodawania składników ten sam) - zagniatać je około 10 minut.

W tym czasie blachę wyłożyć folią aluminiową i natłuścić. Folia, aby uchronić nas od szorowania ewentualnie wyciekłego i przypieczonego soku z owoców.
Krok 8 - Skręcane drożdżówki z jagodami foto
9
Ciasto odgazować i wyłożyć na oprószony blat. Przykryć tą samą miską, z której było wyciągnięte i odłożyć jeszcze na 10 minut.
Krok 9 - Skręcane drożdżówki z jagodami foto
10
Rozwałkować na prostokąt 30x40 cm. Na połowie prostokąta wzdłuż dłuższego brzegu rozsmarować masę borówkową.
Krok 10 - Skręcane drożdżówki z jagodami foto
11
Unieść pustą stronę ciasta i złożyć na pół, przykrywając stronę posmarowaną. Otrzymany prostokąt winien jest mieć format 15x40 cm.
Krok 11 - Skręcane drożdżówki z jagodami foto
12
Pokroić na paski szerokości mniej więcej 2,5 cm. Będzie ich 16 sztuk.
Krok 12 - Skręcane drożdżówki z jagodami foto
13
Wziąć pasek ostrożnie do ręki, skręcić wokół własnej osi 2-3 razy i ułożyć na blasze. Skręcić resztę pasków w ten sam sposób.
Krok 13 - Skręcane drożdżówki z jagodami foto
14
Przykryć i odstawić na 30 minut.
W międzyczasie nagrzać piekarnik do 190°C. Piec bułeczki około 12-15 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika, przełożyć na kratkę i wziąć się za lukier.
Krok 14 - Skręcane drożdżówki z jagodami foto
15
Składniki lukru wrzucić do miski i 1 końcówką miksera do ucierania - z nasadką do lukru - utrzeć całość na gładką masę. Posmarować od razu bułeczki (jeszcze wciąż gorące) lukrem. Zamiast mleka i ekstraktu waniliowego można użyć 4 łyżki soku z cytryny. W razie potrzeby dolać więcej mleka lub soku - dodając po łyżeczce.
Krok 15 - Skręcane drożdżówki z jagodami foto
16
Dla siebie smaruję jedną warstwą, resztę podwójną. Odłożyć na chwilę, aby lukier trochę przysechł, choć klejący się do palców nie jest zły.
Krok 16 - Skręcane drożdżówki z jagodami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 17.12.2014 16:11
smakołyki na drugie śniadanie
IZABELA29 13.04.2014 14:00
przepysznie zakręcone
Przepisy Joanny 08.03.2014 18:46
Skręca mnie z głodu jak patrzę na te skręcane drożdżówki
Malgorzata549 22.11.2013 12:11
pyszne i pięknie zrobione
Klausia 01.11.2013 12:55
jagodzianki moje ulubione :)
Róża1 27.10.2013 13:33
wyglądają super :-)
wyattearp 10.10.2013 16:59
wyglądają przepysznie
aisza1 10.10.2013 13:05
pyszne bułeczki
lara 10.10.2013 11:03
fajne są!!!
Magula 10.10.2013 08:13
wyglądaja cudnie
Renataj 09.10.2013 22:37
Pięknie i apetycznie się prezentują.
Stenka 09.10.2013 21:36
apetycznie wygląda
Luka Li 09.10.2013 21:27
Wyglądają idealnie!
malaczarna23 09.10.2013 21:26
uwielbiam takie:)
eMMe 09.10.2013 21:13
Pyszna drożdżówka. W sam raz na drugie śniadanie:)
margaret 09.10.2013 21:03
fajne i smaczne:)
w mojej kuchni 09.10.2013 20:27
ale smakołyki..
misia53 09.10.2013 20:17
Borgia , powaliłaś mnie tymi drożdzówkami
kriko 09.10.2013 20:12
bardzo apetycznie wyglada
nutellla 09.10.2013 20:03
podoba mi się
Milena87 09.10.2013 20:01
wyglądają rewelacyjnie
Renata9 09.10.2013 19:51
pyszne drożdżówki
pycia9 09.10.2013 19:33
bardzo mi się podobają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak