kotlety ze szpinakiem i sosem kurkowym

kotlety ze szpinakiem i sosem kurkowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone wieprzowe

    500 g
  • ser gouda

    100 g
  • szpinak mrożony brykiet

    8 kostek
  • jogurt naturalny

    200 g
  • natka pietruszki

  • czosnek

    3 ząbki
  • czosnek granulowany

  • sól

  • majeranek

  • tymianek

  • kasza manna

    4 łyżki
  • bulion

    0.5 szklanki
  • masło

  • olej

  • kurki

    200 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

do mielonego mięsa wieprzowego ( u mnie z szynki) dodać ser pokrojony w kostkę, 2 łyżki kaszy manny i 3 łyżeczki jogurtu naturalnego, doprawić solą, pieprzem ziołowym, majerankiem, granulowanym czosnkiem, wyrobić masę mięsną i odstawić by kasza ściągnęła mięso. szpinak przesmażyć na łyzce masła z czosnkiem wyciśniętym przez praskę, poddusić 10 minut i odparować nadmiar płynu, przełożyć do miseczki żeby wystygło. Z mięsa formować kulkę, rozpłaszczać na dłoni, na środek powstałego kółka kłaść łyżeczkę szpinaku, przykrywać drugim mięsnym kółkiem i sklejać, obtaczać w reszcie manny i smazyć na rumiano. Kurki przesmazyć na maśle w garnku o grubszym dnie, dodać bulion, resztę jogurtu, czosnek, sól, pieprz i tymianek. Dusimy 10 minut, zagęszczamy mąką,wkłądamy kotlety do sosu i dusimy razem kilka minut, posypujemy świeżą natką. Danie podałam z ugotowanym ryżem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

malaczarna23

09.10.2013 21:26
ale wspaniałe:) mniam mniam!

Rafał10

09.10.2013 17:56
kurki, coś wspaniałego :) Wspaniałe kotleciki aż mi ślinka cieknie...

Jusiaa

09.10.2013 16:42
pychotka :)

Sylwia26

09.10.2013 16:24
ślinka leci :)

Izabela9

09.10.2013 15:24
Uwielbiam wszystko za z kurkami a Twoje danie wygląda przepysznie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat