Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kotlety ze szpinakiem i sosem kurkowym

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone wieprzowe 500 g
ser gouda 100 g
szpinak mrożony brykiet 8 kostek
jogurt naturalny 200 g
natka pietruszki
czosnek 3 ząbki
Czosnek suszony Prymat
sól
majeranek
tymianek
kasza manna 4 łyżki
bulion 0.5 szklanki
masło
olej
kurki 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: kotlety ze szpinakiem i sosem kurkowym

do mielonego mięsa wieprzowego ( u mnie z szynki) dodać ser pokrojony w kostkę, 2 łyżki kaszy manny i 3 łyżeczki jogurtu naturalnego, doprawić solą, pieprzem ziołowym, majerankiem, granulowanym czosnkiem, wyrobić masę mięsną i odstawić by kasza ściągnęła mięso. szpinak przesmażyć na łyzce masła z czosnkiem wyciśniętym przez praskę, poddusić 10 minut i odparować nadmiar płynu, przełożyć do miseczki żeby wystygło. Z mięsa formować kulkę, rozpłaszczać na dłoni, na środek powstałego kółka kłaść łyżeczkę szpinaku, przykrywać drugim mięsnym kółkiem i sklejać, obtaczać w reszcie manny i smazyć na rumiano. Kurki przesmazyć na maśle w garnku o grubszym dnie, dodać bulion, resztę jogurtu, czosnek, sól, pieprz i tymianek. Dusimy 10 minut, zagęszczamy mąką,wkłądamy kotlety do sosu i dusimy razem kilka minut, posypujemy świeżą natką. Danie podałam z ugotowanym ryżem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malaczarna23 09.10.2013 21:26
ale wspaniałe:) mniam mniam!
Rafał10 09.10.2013 17:56
kurki, coś wspaniałego :) Wspaniałe kotleciki aż mi ślinka cieknie...
Jusiaa 09.10.2013 16:42
pychotka :)
Sylwia26 09.10.2013 16:24
ślinka leci :)
Izabela9 09.10.2013 15:24
Uwielbiam wszystko za z kurkami a Twoje danie wygląda przepysznie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak