Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mus z gruszek w gorzkiej czekoladzie

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

gruszki 2 sztuki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2,5 łyżeczki
czekolada gorzka 1/2 opakowania
masło 1 łyżka
mleko 3,2% 150 ml
skrobia 1 łyżeczka
wino białe wytrawne 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Mus z gruszek w gorzkiej czekoladzie

zagotować wino, dodać pokrojone gruszki. Gotować do miękkości ok 15 minut. Wyjąć gruszki do gorącego wina wsypać żelatynę. Dobrze rozpuścić. Włożyć z powrotem gruszki i zmiksować. Wylać do pojemniczków. Wystudzić i zostawić do ostygnięcia. Włożyć do lodówki do ścięcia.
W rondlu podgrzać mleko, dodać pokruszoną czekoladę i łyżkę masła. Rozprowadzić na gładką masę trzepaczką. W niewielkiej ilości mleka rozpuść skrobię i mieszając zagotuj. Wylać na talerze. Poczekać aż wystygnie do temperatury pokojowej. Wyjąc mus i ułożyć na środku.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Konczi 10.10.2013 08:53
mi również podoba się ten deserek, super :)
V_kuchareczka 09.10.2013 23:20
świetny przepis
nogawkuchni 09.10.2013 16:15
Genialny deser,ale zachęcająca słodkość,bardzo apetycznie się prezentuje, pysznie podane,z pewnością pyszne.
ssylwiaa 09.10.2013 14:58
wytrawny ten deser ;)
Papryczka 09.10.2013 14:52
pycha deser
Ola1984 09.10.2013 13:53
Kapitalny deser dla dorosłych :) Chyba się skuszę i zrobię :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak