Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fishburger od a do z

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka razowa 0,5 kubka
mąka pszenna 1,5 kubka
drożdże 1 łyżeczka suchych
cukier 0,5 łyżeczki
woda 1/3 kubka
sól
siemię lniane 1 łyżka
filet z mintaja 300 g
Bułka tarta klasyczna Prymat 30 g
cebula 1 średnia
jajko 1 średnie
natka pietruszki 1 łyżka drobno posiekanej
olej do smażenia
oscypek 1 mały
pomidor 1 mały
cebula
majonez
Pieprz czarny mielony Prymat
kapusta kiszona

Przepis i sposób przygotowania na: Fishburger od a do z

Kroki postępowania

1
Wymieszać ciepłą (ale nie gorącą!) wodę z drożdżami i cukrem, odstawić w ciepłe miejsce na 15 min. Następnie dodać mąkę razową i pszenną, sól, siemienie lniane. Wyrobić ciasto i odstawić na około godzinę aby podwoiło swoją objętość. Po tym czasie wyrobić bułki, odstawić ja na 30 minut i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15-20 min.
Krok 1 - Fishburger od a do z foto
2
Bułeczki przekroić jeszcze ciepłe, posmarować majonezem i ułożyć na jednej połówce pokrojony w plasterki oscypek.
Krok 2 - Fishburger od a do z foto
3
Filety z ryby oczyścić (jeżeli mają ostki to powyciągać pęsetą), dwukrotnie zmielić maszynką do mielenia. Następnie połączyć z jajkiem, 1 łyżką bułki tartej, natką pietruszki, cebulą pokrojoną w drobną kostkę, solą, pieprzem, papryką słodką. Uformować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i podsmażyć przez około 2 min z obu stron na rozgrzanym na patelni oleju. Zdjąć z patelni i położyć na papier aby nadmiar oleju w niego wsiąknął.
Krok 3 - Fishburger od a do z foto
4
Położyć kotleta na oscypku, na niego kiszoną kapustę (może być doprawiona solą i pieprzem), pomidora cebulkę. Przykryć drugą połówką bułki i smacznego.
Krok 4 - Fishburger od a do z foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 03.03.2014 18:19
Uwielbiam :)
Iwona32 01.03.2014 18:28
pycha mniam
norweska20 28.02.2014 08:09
wyszedł niezły kąsek..smaczne
ao_12 17.01.2014 21:36
Dość duży, zjadłabym chyba tylko połowę:)
marcia7 10.01.2014 19:12
pyszna buła z rybą
Stenka 10.10.2013 07:52
warto zrobić czasami
caralajna 10.10.2013 07:32
taka kanapka to wyzwanie jak ugryźć, a domowa jest najlepsza i najzdrowsza
joanna__s 09.10.2013 18:52
Ale mega fishburger. I jak go tu ugryźć ??
IwonaDD 09.10.2013 12:46
mega fishburger! robi wrażenie!
Joannasz3190 09.10.2013 11:53
Rewelacyjny! :)
aniagdz 09.10.2013 11:30
ooo i to lubię i to bardzo;)
Marta1986 09.10.2013 11:30
smakowicie mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak