Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Błyskawiczna zapiekanka z tortellini i pieczarkami

5.0
(34)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

tortellini 250 g
pieczarki 30 dag
cebula 1 szt
śmietana 18-procentowej 150 ml
śmietanka kremowa 150 ml
olej 3 łyżki
masło 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
oregano do smaku
ser żółty 10 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Błyskawiczna zapiekanka z tortellini i pieczarkami

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a pieczarki na mniejsze części. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulę, następnie dodajemy grzyby i lekko solimy. Dzięki temu puszczą wodę, która z czasem wyparuje. W tym czasie gotujemy tortellini według przepisu na opakowaniu, by było al dente. Gdy pieczarki troszkę zmiękną dodajemy do nich śmietankę, a po wymieszaniu dodajemy śmietanę 18% i doprawiamy do smaku. Nasze naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wlewamy do niego sos i tortellini delikatnie mieszając. Całość posypujemy startym serem oraz oregano. Zapiekamy w nagrzanym do 180°C przez 15 minut. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

hahanka 12.02.2016 23:11
pyszna, muszę spróbować
EmciaPichci 03.04.2014 08:37
o, takiej jeszcze nie jadłam!
ana1 08.10.2013 20:24
pyszne jedzenie
Aleksandra/Olcia 08.10.2013 19:12
ale smakowite
nutellla 08.10.2013 19:08
bym zjadła

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak