Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak faszerowany na dwa sposoby

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak duży 2 szt
wątróbki z kurczaka 4 szt
filet z kurczaka 2 szt
mięso mielone wieprzowe 400 g
pieczarki 200 g
papryka czerwona 1 szt
papryka żółta 1 szt
natka pietruszki 2 pęczki
jajko 2 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki
sól do smaku
Pieprz biały mielony Prymat
papryka mielona
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak faszerowany na dwa sposoby

Kroki postępowania

1
Kurczaki dokładnie myjemy i osuszamy.

Umiejętnie przy pomocy ostrego noża wyciągamy kości.

Ja robię to w następujący sposób:

Układam kurczaka na deseczce grzbietem do góry, robię pionowe nacięcie i oddzielam mięso od grzbietu. Skrzydełka (odcinam końcówki) w stawach wyłamuję i obieram mięso od kości nie przecinając skóry. Tak samo postępuję z udkami. Po usunięciu wszystkich kości nacieramy kurczaka przyprawami ,soli, białego pieprzu i papryki ostrej w proszku) i pozostawiamy na pół godziny.
Krok 1 - Kurczak faszerowany na dwa sposoby foto
2
FARSZ Z PIECZARKAMI:
Wątróbkę smażymy w całości na maśle, po wystygnięciu kroimy w dużą kostkę. Pieczarki kroimy w talarki i także dusimy przez chwilę na maśle.Surowy filet z kurczaka mielimy , dodajemy mięso mielone,posiekaną natkę pietruszki oraz sól, pieprz, wegetę, jajko, bułkę tartą, pieczarki i wątróbkę. Całość dokładnie wyrabiamy.

FARSZ Z PAPRYKĄ:
Paprykę kroimy w kostkę,wątróbkę smażymy w całości na maśle, po wystygnięciu kroimy w dużą kostkę.Surowy filet z kurczaka mielimy , dodajemy mięso mielone,posiekaną natkę pietruszki oraz sól, pieprz, wegetę, jajko, bułkę tartą, paprykę i wątróbkę. Całość dokładnie wyrabiamy.
Krok 2 - Kurczak faszerowany na dwa sposoby foto
3
Przygotowanymi farszami napełniamy kurczaki i zaszywamy mocną nitką.
Układamy je na blaszce ,wkładamy do piekarnika i pieczemy 1 godz. w temp. 200 stopni. Po upieczeniu delikatnie usuwamy nitkę.
Krok 3 - Kurczak faszerowany na dwa sposoby foto
4
Kurczaka faszerowanego podajemy na ciepło na obiad lub na zimno pokrojonego w plastry jako przekąskę na wykwintne przyjęcie.
Krok 4 - Kurczak faszerowany na dwa sposoby foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

irenka 23.10.2013 23:22
pyszne jedzonko
Katarzyna34 08.10.2013 20:32
super rewelacja
wyattearp 08.10.2013 12:18
lubię kurczaczka
Jadwiga/Jaga85 07.10.2013 21:53
Pyszności!!!!
Zdzisław 07.10.2013 21:49
lubię takie potrawy
berys18 07.10.2013 21:28
z wątróbka nie robiłam wypróbuję pomysł
iwi 07.10.2013 21:27
Przepyszne mięsko
Barbara777 07.10.2013 21:19
mniam na pewno pyszne
Ela_K 07.10.2013 21:16
na pewno pyszny
idealme 07.10.2013 21:14
pysznosci :)
Michał2 07.10.2013 21:08
ekstra pomysł
paulina2157 07.10.2013 20:55
bardzo fajny taki kurczak

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak