Świąteczne drożdżówki

Świąteczne drożdżówki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka

    0,5 kg
  • mleko

    1 szklanka
  • jajko

    2 sztuki
  • masło

    1/2 kostki
  • drożdże

    5 dag
  • cukier

    0,5 szklanki
  • jajko

    do smarowania
  • masa makowa

  • suchy mak

    250 g
  • miód

    2 łyżki
  • jajko

    2 sztuki
  • bakalie

  • masło

    1 łyżka
  • cukier puder

    10 dag
  • proszek do pieczenia

    1/4 łyżeczki
  • olejek migdałowy

    kilka kropel
  • mąka krupczatka

    1 łyżka
  • kruszonka

  • mąka

    4 łyżki
  • cukier

    4 łyżki
  • masło

    1/4 kostki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Świąteczne drożdżówki
W 1/3 szklanki letniego mleka rozpuszczamy drożdże. Dodajemy do nich łyżkę cukru oraz mąkę. Rozczyn powinien mieć konsystencje śmietany. Gotowy odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu dodajemy do niego ubite z cukrem jajka, pozostałe letnie mleko, mąkę. Całość wyrabiamy około 20 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy masło. Ciasto jest gotowe gdy odchodzi od ręki.
Gotowe ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu, a ż podwoi swoją objętość.
Krok 2 - Świąteczne drożdżówki
Wyrośnięte wykładamy na stolnicę i wałkujemy na grubość około 1-1,5 cm. Wycinamy koła
Krok 3 - Świąteczne drożdżówki
Spodem od szklanki robimy zagłębienie w każdej drożdżówce.
Krok 4 - Świąteczne drożdżówki
Drożdżówki umieszczamy ma blaszce ( 6 wchodzi na jedną) , smarujemy roztrzepanym jajkiem,
Krok 5 - Świąteczne drożdżówki
nakładamy nadzienie.
Krok 6 - Świąteczne drożdżówki
Oprószamy kruszonką i pieczemy około 20 min w 180˚C.
Jako nadzienia użyłam masy makowej.
Krok 7 - Świąteczne drożdżówki
Mak sparzamy. Po wystudzeniu mielimy 2 razy.
Krok 8 - Świąteczne drożdżówki
Masło ucieramy z żółtkami i cukrem pudrem.
Krok 9 - Świąteczne drożdżówki
Do utartej masy dokładamy stopniowo mak. W dalszej kolejności dokładamy miód, mąkę, proszek do pieczenia, ubite białka oraz bakalie. Na koniec dajemy kilka kropel olejku. Dokładnie mieszamy.
Krok 10 - Świąteczne drożdżówki
Składniki przekładamy do miski.
Krok 11 - Świąteczne drożdżówki
W dłoniach rozcieramy je tak by powstał kruszonka.
Krok 12 - Świąteczne drożdżówki
Idealny przepis na nadchodzące święta:). Urzekają nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Jeśli ktoś nie posiada dużo czasu można przygotować je z gotowa masą makową, ale oczywiście bardziej polecam robioną!!!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (25)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

pestka

09.01.2017 09:12
bardzo lubię takie drożdżówki

Habibi

26.02.2016 18:06
cudne są - uwielbiam drożdżówki z makiem :)

Grazyna0211

12.11.2015 19:40
pyszne drożdżówki

foczka-ks

10.10.2015 23:40
znakomite, mniam

romanrafal

30.12.2014 08:56
extra bułeczki

Jodaj

05.05.2014 15:01
super drożdżóweczki :)

Ziabela

21.02.2014 10:17
Jak z cukierni;)

ana00

16.02.2014 20:17
mmm przepyszne ;)

gusia1000

23.01.2014 00:44
Głos oddany. Swojska jest najlepsza.

agnieszka131919

17.01.2014 10:16
świetne są te drożdżówki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat