Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta wiśniowa z kremem pana cotta

5.0
(51)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Pyszny deser na lato: krucha tarta ze świeżymi wiśniami i aksamitnym, delikatnym kremem panna cotta.

I już czujemy się jak na włoskich wakacjach ;)

Składniki:

Ciasto:
mąka 150 g
masło 100 g
cukier puder 50 g
żółtko jajek 2
Krem:
mleko 100 ml
śmietana kremówka 150 g
cukier 1 łyżka
aromat śmietankowy 1 łyżeczka
wiśnie 600 g
cukier 3,5 łyżki
sok wiśniowy 1/2 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 15 g
wiórki kokosowe 1 łyżeczka
Żelatyna wieprzowa Prymat
wino słodkie czerwone 1/2 szklanki
Do dekoracji:
mięta

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta wiśniowa z kremem pana cotta

Kroki postępowania

1

Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy zimne masło i siekamy nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Następnie dodajemy cukier puder i żółtka, chwilkę siekamy nożem, a później rękoma zagniatamy ciasto. Z ciasta tworzymy kulę i wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki.

Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wyklejamy nim formę do tarty (24cm). Formę warto wysmarować cienko masłem.

Ciasto pieczemy około 20 minut w 180 stopniach, aż do zarumienienia. Ciasto należy nakłuć widelcem. Dodatkowo można je obciążyć grochem lub ceramicznymi kulkami. Ciasto studzimy.

Krok 1 - Tarta wiśniowa z kremem pana cotta foto
2

Mleko łączymy ze śmietanę, cukrem i aromatem, dokładnie mieszamy i zagotowujemy, dodajemy żelatynę i mieszamy aż do rozpuszczenia. Masę studzimy i wylewamy na ciasto. Odstawiamy do lodówki do stężenia.

Umyte wiśnie drylujemy i zasypujemy cukrem. Odstawiamy je na 1-2 godziny aż puszczą sok. Wówczas wstawiamy je ogień i zagotowujemy.

Dolewamy wino i rozpuszczoną w soku wiśniowym/wodzie żelatynę (sok lub wodę należy podgrzać, żeby żelatyna się rozpuściła).

Krok 2 - Tarta wiśniowa z kremem pana cotta foto
3

Gdy masa zacznie tężeć wykładamy ją na krem i odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni aż się zarumienią i posypujemy nimi ciasto. Ciasto dekorujemy listkami mięty.

Życzę smacznego!

Krok 3 - Tarta wiśniowa z kremem pana cotta foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KORAL 19.10.2016 13:33
Cudowna tarta :)
Lis 15.04.2016 19:45
Wygląda rewelacyjnie:)
Klausia 05.12.2013 01:03
Takie zdjęcia i przepisy to niebo dla oczu i miód dla serca :)
pierniczkowo 14.10.2013 14:12
aż ślinka cieknie :)
arbuzowo 11.10.2013 07:29
wygląda przepięknie
Katarzyna/kate1980 09.10.2013 19:26
świetnie wygląda
Christopher 08.10.2013 19:11
Bardzo kusząca ta tarta,ślinka już cieknie.
quatro 08.10.2013 17:22
Rewelacja!!!!
margaret 07.10.2013 22:14
ładniutkie cudeńko:)
magdziorka6 07.10.2013 21:38
jejku ale pyszności
Kolorowa 07.10.2013 21:10
ekstra !!!
Andrzej8 07.10.2013 19:47
taka tarta to super sprawa
Barbara13 07.10.2013 19:41
Prezentuje się cudnie i zapewne tak smakuje sądząc po składnikach
Katarzyna34 07.10.2013 19:30
wygląda pięknie
kasienka23 07.10.2013 19:15
pyszności!
Czarnula87 07.10.2013 19:12
naprawdę świetna tarta
Małgorzata9 07.10.2013 17:47
smakowite ciasto
KasiaK90 07.10.2013 17:43
wygląda wyśmienicie
mufinka79 07.10.2013 17:17
Apetycznie wygląda. Uwielbiam takie cudeńka :)
Marta1986 07.10.2013 16:53
apetyczne pycha
sylwia_mc 07.10.2013 16:24
fantastycznie się prezentuje
joanna30 07.10.2013 15:41
wspaniała tarta :)
Renata9 07.10.2013 15:36
pyszna tarta
gosia561 07.10.2013 15:24
wygląda bosko
Magda60 07.10.2013 15:03
swietna tartaa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak