Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

napoleonka

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 2 szklanki
masło 20 dag
śmietana kremówka 1 szklanka
cukier puder 3-4 łyżek
cukier waniliowy 1 łyżka
Żelatyna wieprzowa Prymat
ciasto francuskie 45-50 dag
krem do karpatki 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: napoleonka

Upiec trzy ciasta mrożone według przepisu na opakowaniu.
W szklance mleka rozmieszaj krem karpatka, pozostałe mleko zagotuj, wlej rozmieszany krem z mlekiem ciągle mieszając ponownie zagotuj. Po zagotowaniu odstaw do ostudzenia mieszając od czasu do czasu. Zimny krem dodawaj do masa, cały czas miksując. Żelatynę namocz w odrobinie zimnej wody, po czym lekko podgrzewając rozpuścić. Śmietanę ubić z jedną łyżką cukru pudru i cukrem waniliowym, a następnie dodać żelatynę.
Przestudzony pierwszy placek posmarować kremem przykryć drugim posmarować go pozostałym kremem i bitą śmietaną. Na wierzch połóż trzeci placek posyp resztą cukru pudru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

m1monika 08.11.2013 12:35
pycha ciasto :-)
kate.500 06.11.2013 11:07
bardzo smaczna
okrysia 30.10.2013 17:04
SMACZNE TO!
gosia56 11.10.2013 16:30
dawno nie jadłam
Dorian 09.10.2013 10:37
pyszne ciacho
Milena87 08.10.2013 00:16
chętnie bym spróbowała ten napoleonki
Janina 07.10.2013 13:30
Bardzo lubię napoleonkę;)
msmors 07.10.2013 13:27
same pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak