Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta szpinakowa z camembertem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto słone 1 szt
mąka 250 g
masło 125 g
jajko 1 szt
sól 1 łyżka
Farsz: 1 szt
szpinak mrożony 800 g
czosnek 3 ząbki
cebula 1 mała
masło 1 łyżeczka
sól do smaku do smaku
camembert 1/2 szt
jajko 3 szt
jogurt grecki 200 ml
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta szpinakowa z camembertem

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać do niej sól i miękkie masło.
Dobrze posiekać, aż cząstki masła będą bardzo małe, dodać jajko i szybko zagnieść ciasto.
Chłodzimy je ok godziny w lodówce
Krok 1 - Tarta szpinakowa z camembertem foto
2
Rozmrażamy szpinak.
Na masełku podsmażany cebulkę pokrojoną w drobną kostkę i przeciśnięty czosnek.
Dorzucamy szpinak i smażymy razem.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem- musi być wyrazisty, bo po upieczeniu na tarcie mało doprawiony szpinak będzie niesmaczny
Krok 2 - Tarta szpinakowa z camembertem foto
3
Ciasto po schłodzeniu rozwałkować i przenieść na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą lub mąką formę.
( inst. dla pocz. :)- rozwałkowane ciasto nawinąć na obtoczony w mące wałek, następnie zaczynając od jednego boku formy rozwijamy na nią ciasto, zostawiając zapas na brzegi, po dociśnięciu brzegów, wałkiem przejechać po formie żeby równo odciąć nadmiar ciasta )
Ciasto nakłuć delikatnie widelcem- niezbyt mocno, żeby nie podpłynął masą- wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać fasolę lub groch i podpiec w temp 180 st C
Krok 3 - Tarta szpinakowa z camembertem foto
4
Jogurt i jajka należy razem dobrze wymieszać, doprawić solą, pieprzem i odrobiną papryki sypkiej. Wymieszać dobrze ze szpinakiem.
Na podpieczony spód (ściągnąć papier i fasolę !!) przekładamy szpinak, na górę układamy plastry camemberta i wkładamy do pieca na ok 45 minut, temp 180st C
Krok 4 - Tarta szpinakowa z camembertem foto
5
Tartę można jeść na gorąco i na zimno.
Ja polecam do niej sos czosnkowy z orzechami włoskimi lub curry z sezamem ( znajdują się w mojej księdze, ale jeszcze nie doczekały się zdjęć )

SMACZNEGO!!
Krok 5 - Tarta szpinakowa z camembertem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 26.02.2014 00:23
Świetna tarta :-)
norweska20 06.11.2013 22:53
zdrowa to ona jest na pewno
Klausia 23.10.2013 16:18
wygląda dość ciekawie :D
Mala 19.10.2013 14:47
szpinak pyszny pod każdą postacią
Mniam 16.10.2013 10:52
Ależ to musi być pyszne!
migotka28 07.10.2013 20:54
pycha tarta
ajres 07.10.2013 17:30
dobra tarta
Christopher 07.10.2013 15:50
Robię podobną z fetą.Wypróbuję Twoją ,na pewno jest łagodniejsza w smaku .
Adamorek 07.10.2013 14:07
interesująca wkładka
V_kuchareczka 07.10.2013 13:59
musi być pyszna
Janina 07.10.2013 13:33
Zdrowe jedzonko;)
msmors 07.10.2013 13:29
takiej jeszcze nie jadłam
sylwia_mc 07.10.2013 13:28
to coś dla mnie, pycha
IwonaDD 07.10.2013 13:17
fajnie dobrane smaki!
aniagdz 07.10.2013 13:14
bomba, a czym mogłabym zastąpić szpinak? nie do końca mnie przekonuje
2milutka 07.10.2013 12:36
musi być smaczna:)
Izabela9 07.10.2013 11:51
Wygląda super :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak