Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

masa makowa

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mak 50 dag
cukier biały 30 dag
białka jaj 2 sztuki
rodzynki 5 dag
orzech woskie 5 dag
masło 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: masa makowa

Mak opłucz i odcedź na cedzaku, zalej wrzącą wodą i trzymaj tak długo na ogniu aż da się go rozetrzeć w palcach.
Dobrze osącz a następnie zmiel dwa razy w maszynce.
W rondelku rozpuść masło i włóż do niego mak. Dodaj cukier, drobno posiekane orzechy, sparzone i osuszone rodzynki. Całość smażyć przez około 10-15 minut.
Białka ubij na pianę i wymieszaj z makiem. Ostudź.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aisza1 08.10.2013 10:44
Można jej użyć do makowca lub bułek drożdżowych
Milena87 08.10.2013 00:17
to możesz teraz upiec bułki z makiem:)
SmacznaPyza 07.10.2013 21:18
i do czego ta masa ? część cukru zastępuję miodem - masa wychodzi smaczniejsza
Janina 07.10.2013 13:34
Taką masę również robię;)
msmors 07.10.2013 13:29
super na święta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak