Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto orzechowo-cukiniowe (bez maki)

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukinia 250 gram
orzechy włoskie 10 sztuk
jajko 3 sztuki
ksylitol lub cukier lub miód 60 gram
proszek do pieczenia 0.5 łyżeczki
sól 1 szczypta
woda zimna 2 łyżki
orzechy włoskie 200 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto orzechowo-cukiniowe (bez maki)

Rozdzielamy białka od żółtek.
Białka ubijamy na sztywna pianę.
Do żółtek dodajemy ksylitol. Miksujemy. Dodajemy tarte orzechy, wodę, proszek do pieczenia i sól. Mieszamy łyżka.
Dodajemy piane z białek, delikatnie mieszamy.
Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Orzechy w łupinach obieramy i dość grubo kroimy. Dodajemy cukinię i orzechy do ciasta. Dalej delikatnie mieszamy.
Przelewany do formy.
Pieczemy w nagrzanym do 200st.C piekarniku ok. 40-45 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 13.10.2013 16:56
Piekę podobne ciacho z mieszanką orzechową i rodzynkami :) Pyszne jest - ostatnio dodałam łyżkę mielonej kawy dla zmiany aromatu.
everay 07.10.2013 17:17
pysznie wyglada
Christopher 07.10.2013 15:54
Przepis ciekawy.Akurat mam dużo cukinii więc upiekę .
Konczi 07.10.2013 15:32
super, z przyjemnością poczęstuję się kawałeczkiem :)
Adamorek 07.10.2013 14:08
odważne połączenie
agnieszka214 07.10.2013 13:29
bardzo fajny przepis
IwonaDD 07.10.2013 13:19
idealne dla osób na diecie bezglutenowej
Papryczka 07.10.2013 11:51
pierwszy raz słyszę o cieście bez mąki jednak człowiek całe życie się uczy a ciasto fajne
Megg 07.10.2013 11:29
bardzo fajne ciasto
Izabela9 07.10.2013 11:17
Ciekawy przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak