Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz meksykański

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka bez kości 500 g
papryka czerwona 1 duża szt.
cebula 1 duża szt.
kukurydza w puszce 1/2 opakowania
fasola czerwona z puszki 1/2 opakowania
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
mąka pszenna 1 czubata łyżka
ocet balsamiczny 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
olej
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt.
ziele angielskie 2-3 szt.
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 4 szt.
Papryka ostra mielona Prymat 1/4 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz meksykański

Mięso kroimy w kostkę, przekładamy do miseczki, dolewamy ocet balsamiczny i ok. 2 łyżek oleju, zmiażdżony 1 ząbek czosnku i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Odstawiamy do zamarynowania na około 1 godzinę.
Po tym czasie mięso obsmażamy na rozgrzanej patelni i przekładamy do garnka.
Dolewamy wodę, tak aby zakryć mięso, ok. 1 litra, dodajemy listek laurowy, pieprz ziarnisty i ziele angielskie. Gotujemy.
Gdy mięso będzie już prawie miękkie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i gotujemy aż stanie się szklista.
Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, posiekany ząbek czosnku, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Gotujemy ok. 5-8 minut.
Mąkę rozprowadzamy niewielką ilością zimnej wody i zaprawiamy sos.
Na sam koniec dodajemy kukurydzę i fasolę, chwilę gotujemy aż się podgrzeją.
Gulasz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 07.10.2013 08:02
Pyszny gulasz, lubię taki.
adelajda 06.10.2013 16:56
musi być smaczny taki gulasz :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak