Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Buraczkowy sernik

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 300 g
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
cukier 150 g
jajko 1
miękkie masło 130 g
kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka
kakao 2 łyżki
masa serowo-buraczana
zmielony twróg 500 g
miękkie masło 200 g
jajko 4
cukier puder 250-300 g
ekstrakt z wanilii 2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej 2 łyżki
mąki pszennej 1,5 łyżki
dekoracja
miękkiego masła 100 g
cukru pudru 5 łyżki
ekstrakt z wanilii łyżka
mleko w proszku łyżka
szczypta soli
puree 1-2 buraczne
puree 300 z buraków

Przepis i sposób przygotowania na: Buraczkowy sernik

Kroki postępowania

1
Ciasto- Masło ucieramy z cukrem. W oddzielnej misce łączymy składniki suche- mąkę, proszek do pieczenia, kakao i kawę. Do masła z cukrem stopniowo dodajemy składniki suche oraz jajko.
Ciastem wylepiamy tortownicę - średnica 26 cm- wysmarowaną masłem i obsypaną mąką. Podpiekamy w piekarniki, termoobieg, 180 stopni, 15 min.
Krok 1 - Buraczkowy sernik foto
2
MASA- Masło ucieramy z cukrem, dodajemy mąki, ekstrakt waniliowy. Stopniowo, cały czas miksując dodajemy ser, żółtka i puree z buraków (buraki gotujemy do miękkości, obieramy i dokładnie blendujemy). Białka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszając. Całość przelewamy na podpieczony spód. Sernik pieczemy ok. 60 minut.
Krok 2 - Buraczkowy sernik foto
3
DEKORACJA:
Masło ucieramy z mlekiem w proszku i cukrem, dodajemy ekstrakt oraz puree. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Wystudzony sernik zdobimy masą, boki smarujemy kremem czekoladowym. Smacznego!
Krok 3 - Buraczkowy sernik foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malaczarna23 26.11.2013 20:41
wygląda bardzo fajnie:) ciekawe jak smakuje
Iwona32 13.11.2013 20:24
uuuu badzo ciezki przepis wymaga duzo czasu
Mniam 07.10.2013 08:05
Przecudny sernik. Muszę też kiedyś coś takiego zrobić. Pomysł rewelacyjny.
ao_12 06.10.2013 21:08
Sernik wygląda rewelacyjnie i pewnie niebo w gębie :)
Małgorzata9 06.10.2013 20:52
takiego jeszcze nie jadłam
patryska76 06.10.2013 16:29
Ciekawy przepis ;) Wygląda świetnie ;p
Ewa 06.10.2013 16:15
Ciasto jest bardzo smaczne- intensywny spód wzmocniony rozpuszczalną kawą idealnie komponuje się ze słodyczą masy serowo-buraczanej. Buraczek jest tylko lekko wyczuwalny w tle, mniej wyczuleni mogą go wcale nie wyczuć. :)
mufinka79 06.10.2013 16:04
Ciekawy przepis, ciekawa jestem smaku, bo wygląda super :)
halina17 06.10.2013 15:55
Ciekawy przepis na sernik , pierwszy raz spotykam się z takim przepisem.
Aleksandra/Olcia 06.10.2013 15:30
a to ciekawe
Melania 06.10.2013 15:21
To dopiero świetny pomysł :) Brawo :)
Margaretkaw 06.10.2013 15:16
Rewelacyjny przepis :) Można zaskoczyć gości :)
babajaga1969 06.10.2013 15:12
bardzo smaczny
Ania321 06.10.2013 15:12
ciekawy pomysł, pięknie się prezentuje :)
Kasia35 06.10.2013 15:09
jestem ciekawa jak smakuje taki sernik
agnieszka214 06.10.2013 14:56
bardzo interesujacy pomysł na sernik
sasanka 06.10.2013 14:55
ciekawa alternatywa dla barwników dostępnym w sklepach :)
adelajda 06.10.2013 14:54
wygląda super :)
Agata3 06.10.2013 14:25
Interesujący ;) świetnie się prezentuje :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak