Pączki z makreli

Pączki z makreli

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wody

    1 szkl
  • kostki masła

    1/2
  • mąki

    1 szkl
  • sól

  • jajka

    3
  • makrela wędzona

    1
  • trochę natki pietruszki

  • czosnak do smaku

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowujemy ciasto. Zagotowujemy wodę ze szczyptą soli, rozpuszczamy w niej masło. Do wody z masłem dodajemy przesianą mąkę, szybko ucieramy, podgrzewamy na małym ogniu, starannie mieszając łyżką, aż ciasto będzie gładkie i lśniące i zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Zdejmujemy garnek z ognia, studzimy.
Do ciasta wbijamy po jednym jajku i mieszamy mikserem na niskich obrotach.
Makrelę obieramy z ości, rozdrabniamy i dodajemy do przestudzonego cista wraz z przyprawami i drobniutko posiekaną natką pietruszki. Mieszamy
Łyżką nabieramy masę i kładziemy ją na gorący olej. Smażymy na głębokim tłuszczu, tak jak tradycyjne pączki.


Pączki są dobre do warzyw, ryby po grecku lub do leczo:)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

msmariusz

14.02.2011 18:20
ciekawe jak smakuje

Izabela/bella81

22.11.2010 22:19
coś innego-ciekawy przepis:)

agnieszka189

30.07.2010 10:40
ciekawa jestem ich smaku

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat