DŻEM ZE ŚLIWEK Z JABŁKAMI

DŻEM ZE ŚLIWEK Z JABŁKAMI

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śliwek węgierek (bez pestek)

    1 kg
  • jabłek antonówek

    1 kg
  • cukru

    1 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śliwki kroimy wzdłuż na połówki lub ćwiartki, przesypujemy cukrem i pozostawiamy na 10-12 godzin. Owoce wraz z rozpuszczonym cukrem i sokiem wkładamy do garnka
i mieszając, gotujemy. Jabłka obieramy, ucieramy na tartce o dużych oczkach, dodajemy do śliwek w momencie, gdy zaczynają być szkliste. Gotujemy dżem, póki nie zacznie krzepnąć. Gorący dżem składamy do słoików.

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Allice

06.12.2011 19:16
pycha

rosik93

14.04.2011 23:58
mniam

kotlet

25.09.2010 16:01
za rok wyprobuję

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat