Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta dyniowo-serowa

3.0
(20)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 20 dag
masło 10 dag
sól cebulowa 0,5 łyżeczki
jajko 1 sztuka
Nadzienie:
dynia 2 szklanki
biały ser 25-30 dag
mozzarella 10 dag
jajko 1 sztuka
sól, pieprz do smaku
mleko 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta dyniowo-serowa

Kroki postępowania

1
CIASTO:
Mąkę przesiewamy do miski. Dokładamy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Schładzamy w lodówce około 30 minut i wykładamy nim formę na tarte.
NADZIENIE:
Dynię obgotowujemy na pól miękko. Odcedzamy.
Krok 1 - Tarta dyniowo-serowa foto
2
Przestudzoną dynię układamy na cieście kruchym.
Twaróg przekładamy do miski, dokładamy do niego starty na tarce ser mozzarella, mleko oraz jajko. Całość miksujemy i doprawiamy ziołami i przyprawami. Tak przygotowaną mieszaniną zalewamy dynię.
Tarte pieczemy około 40 minut w 180°C.
Krok 2 - Tarta dyniowo-serowa foto
3
Tarta ta pozytywnie nastraja swoim pięknym, dyniowym pomartańczem. Jest prosta i szybka w przygotowaniu.
Krok 3 - Tarta dyniowo-serowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 23.01.2014 00:43
Smaczne jesienne ciasto.
Monia 05.10.2013 18:19
Ślicznie wygląda... brzoskwiniowo :D
Kuchenka 05.10.2013 14:51
dynia wygląda podobnie do ananasa
Mniam 05.10.2013 14:18
Super! Fajny pomysł na dynię:)
gosia56 05.10.2013 09:38
napewno pyszna
gibli 05.10.2013 09:36
fajnie wygląda:)
Izabela9 05.10.2013 05:58
Pyszności.
gosia561 05.10.2013 01:06
świetne ciasto
Zdzisław 04.10.2013 23:41
dla mnie dobry obiad
Kasnaj 04.10.2013 22:50
rewelacyjnie wygląda
msmors 04.10.2013 22:20
wygląda smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak