Puree z brukwi z brukselką :

Puree z brukwi z brukselką :

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ½ niewielkiej brukwi ( lub ¼ większej ),10 brukselek,1 płaska łyżeczka soli ,2 łyżki masła,pieprz mielony,koperek zielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wyczytałam gdzieś w opisach kuchni angielskiej ,że brukiew doskonale komponuje się ze smakiem brukselki – nawet niewielka ilość gotowanej brukselki dodana do puree z brukwi zdecydowanie podnosi smak
Brukiew obrać i pokroić w słupki .Zalać osoloną ½ łyżeczki soli wodą ( tak by zakryła brukiew i ugotować do miękkości . W tym czasie oczyścić brukselki ( naciąć głąb na krzyż ) zalać osoloną ( ½ łyżeczki ) wodą tak by je zakryła i gotować minut. Odcedzić brukiew i brukselkę . Do brukwi dodać masło i zrobić z niej puree . Brukselkę pokroić na ćwiartki i delikatnie wymieszać z puree z brukwi. Doprawić mielonym pieprzem .Posypać drobno pokrojonym koperkiem .

Podawać jako samodzielne danie wegetariańskie , lub jako dodatek do dań mięsnych ( najlepiej do pieczenie wieprzowej lub wołowej z sosem ).

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

cukiereczek

27.02.2011 16:57
Ciekawe

Anita21

27.01.2011 12:18
super musze to zrobic mężowi

ZEWA

21.08.2010 13:54
Pamiętam jak byłam mała to chodziliśmy na pola i wyrywaliśmy brukwie. Ale nam to smakowało.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat