Chleb wieloziarnisty (drożdże)

Chleb wieloziarnisty (drożdże)

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda letnia

    350 ml
  • miód

    2 łyżki
  • drożdże

    25 g
  • mąka pszenna

    300 g
  • mąka pszenna razowa

    100 g
  • sól

    1 łyżka
  • siemię lniane

    1/2 szkl
  • słonecznik łuskany

    1/2 szkl
  • pestki dyni

    1/2 szkl
  • mak

    1/4 szkl
  • mąka żytnia

    100 razowa
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chleb wieloziarnisty (drożdże)
Zrobić zaczyn z ciepłej niegorącej wody, miodu i drożdży. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 min. w ciepłe miejsce.
Krok 2 - Chleb wieloziarnisty (drożdże)
Wszystkie pozostałe suche składniki wymieszać w misce i wlać do nich rozrobione drożdże. Ciasto wyrabiać 10-15 min, aż zacznie odchodzić od ręki. Odstawić do wyrośnięcia, ponad godzinę. Po tym czasie jeszcze raz krótko wyrobić i wyłożyć do dużej keksówki. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia.
Krok 3 - Chleb wieloziarnisty (drożdże)
Piec w 220 stopniach przez 30-40 min. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ada-Gaba

06.02.2016 19:15
wspaniały chleb

gosia1988

18.11.2013 11:27
taki domowy chlebek smakuje najlepiej

gusia1000

18.10.2013 00:52
Warto taki robić.

Klausia

09.10.2013 17:48
swoje pieczywo jest wyśmienita :)

Seba

06.10.2013 10:54
aż tutaj mi pachnie domowym chlebkiem

IwonaDD

05.10.2013 15:49
wygląda idealnie!!!

Alex_M

05.10.2013 12:10
wspaniały chleb Ci wyszedł :)

goofy9

05.10.2013 10:46
świetny chlebek, muszę wypróbować

fotoviderek

05.10.2013 09:18
Chlebek samo zdrowie :)

Ola1984

04.10.2013 21:48
Bardzo fajny chlebek. Uwielbiam domowe pieczywo.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat