Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przecier ogórkowy Ani :

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki 1 kg
sól 1 łyżka
koperek 4 baldachimy (suchy)
Gorczyca biała cała Prymat 2 łyżeczki
chrzan 4 kawałki
czosnek 8 ząbków

Przepis i sposób przygotowania na: Przecier ogórkowy Ani :

Doskonały przepis na smaczny przecier ogórkowy , nie wymagający uprzedniego kiszenia ogórków . Zupa zrobiona z tego przepisu jest pyszna i pachnie świeżo ukiszonymi ogórkami.
Ogórki umyć. Ściąć końcówki. Utrzeć na tarce jarzynowej / grube oczka / bez obierania. Osolić. Zostawić aż puszczą sok( ok. 2 godz. ) .4 słoiczki po dżemie umyć i wyparzyć. Do każdego słoiczka włożyć 1 kawałek chrzanu, 1 baldach kopru, 2 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki gorczycy. Wlać masę utartych ogórków z sokiem. Słoiki zakręcić. Zostawić na tacce w cieple na 4 dni. Wytrzeć /stojąc w cieple mogą ,, kipieć \" tzn. wycieknie z nich trochę płynu/. Wynieść w ciemne, chłodne miejsce. Nie trzeba wekować . Słoiki zamkną się same.

Tak ukiszony przecier może stać 2 a nawet 3 lata

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

andzia123 20.03.2012 12:14
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak