Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto wiśniowe z bezą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 5
mąka 6 łyzek
cukier 6 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyzeczka
masa
budyń waniliowy 1
mleko 0,5 l
masło 1 kostka
cukier 2 łyżki
wiśnie 3 szklanki
żelfix 3 łyżki
białko 5
cukier 1 szklanka
sok z cytryny 1 łyzka
mąka ziemniaczana 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto wiśniowe z bezą

Biszkopt:
Białka ubić na sztywno. Pod koniec cały czas miksując wsypywać cukier, a następnie żółtka. Wsypać mąkę i proszek uprzednio przesitowane. Piec w 180 stopniach przez 25 minut.
Masa:
Przygotować budyń według przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę. Cały czas miksując dodawać po łyżce budyniu.
Wiśnie:
Wiśnie umyć i wydrylować. Rozgotować je, a pod koniec wsypać żelfix. Wymieszać.
Beza:
Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i zmiksować, a następnie sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Zmiksować i rozłożyć na blasze. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 10 minutach zmniejszyć na 120 stopni. Suszyć tak przez ok. 2-3 godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

juuusta 04.10.2013 14:10
Dobre jedzenie
nutellla 04.10.2013 13:39
bardzo mi się podoba
ana1 04.10.2013 12:41
ależ pyszności
Cranberry 04.10.2013 12:38
Mniam pyszne wykorzystam pomysł :)
sylwia_mc 04.10.2013 11:47
pyszne to ciasto musi być
everay 04.10.2013 11:44
do schrupania mniam:))
Barbara777 04.10.2013 11:19
uwielbiam ciasta z wiśniami:)
Pietruszka 04.10.2013 11:11
fajne ciacho
halina17 04.10.2013 10:55
Smacznie wygląda ciasto.
nogawkuchni 04.10.2013 10:29
Pyszne ciasto i bardzo udany wypiek,świetna propozycja na deser,czy weekendową słodkość,prezentuje się zachęcająco.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak