Przepis i sposób przygotowania na: Domowe ravioli dyniowe z serem na słodko
1/2 szklanki puree dyniowe*
2 jaja
1,5 szklanki mąki tortowej extra
farsz
3 czubate łyżki serka kanapkowego sernikowego Wieluń
3-4 łyżeczki cukru trzcinowego
Ciasto wyrabiamy jak na makaron czyli nie powinno być zbyt rzadkie, za to za pomocą maszyny lub silnych rąk dobrze wygniecione na jednolitą masę. Nie odstawiam ciasta przed wałkowaniem ponieważ brzegów nie zawijamy tylko dociskamy palcami i pomyślałam że powinno być miękkie a z farszem niech sobie obeschnie troszkę.
Kroję ciasto na 4 części. Pojedynczą część rozwałkowuję cienko i kroję radełkiem na paski 3cm szerokości. Nakładam farsz (1/2 łyżeczki)w odstępach 2-2,5 centymetrowych. Przy nakładaniu wierzchniej warstwy zaczynam od jednego boku powoli układając ciasto by położyło sie na farszu i dotknęło przestrzeni między porcjami farszu. Radełkiem odcinam boki. Palcami dociskam górną warstwę ciasta.
Do gotującej wody przekładam pierożki po wypłynięciu gotuję 3 minuty.
Smacznego