Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bakłażanowe kwiaty

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bakłażan
suszone pomidory z oliwy 3-4 szt
sól
ser ementaler 3-4 (pokrojony w podłużne kawałki)

Przepis i sposób przygotowania na: Bakłażanowe kwiaty

Kroki postępowania

1
Za pomocą specjalnej wycinaczki wykrawamy z bakłażana 4 podłużne paseczki wzdłuż warzywa
Krok 1 - Bakłażanowe kwiaty foto
2
Za pomocą specjalnego narzędzia wydrążamy mały okrągły środek w bakłażanie. Dzięki tym zabiegom po ukrojeniu plastra bakłażana po upieczeniu uzyskamy kształt kwiatka.
Krok 2 - Bakłażanowe kwiaty foto
3
Bakłażana faszerujemy serem zawiniętym w suszone pomidory.
Krok 3 - Bakłażanowe kwiaty foto
4
Bakłażana układamy w naczyniu do zapiekania, polewamy odrobiną oliwy. Pieczemy do miękkości 20-30minut, 180 stopni.
Krok 4 - Bakłażanowe kwiaty foto
5
Po upieczeniu czekamy 5-10 minut. Po tym czasie możemy kroić plastry bakłażana- piękne warzywne kwiaty z apetycznym środkiem. Każdy plasterek solimy.
Krok 5 - Bakłażanowe kwiaty foto
6
Smacznego!
Krok 6 - Bakłażanowe kwiaty foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ao_12 03.10.2013 22:40
super pomysł, smaczne bakłażany:)
Jadwiga/Jaga85 03.10.2013 22:21
Pomysłowo:)
ssylwiaa 03.10.2013 21:07
ciekawie wyglądają ;)
Pyszota 03.10.2013 18:17
ciekawy pomysł
babajaga1969 03.10.2013 17:30
no piękne i apetyczne te jadalne kwiatuszki ):

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak