Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Uszka z grzybowym farszem

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

grzyby suszone 1 szklanka
masło 1 łyżka
sól, pieprz 1 szczypta
mąka 1 szklanka
Sól do ciasta 1 szczypta
żółtko jajek 1 szt
oliwa 1 łyżka
woda 1/2 szklanki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
cebula 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Uszka z grzybowym farszem

Ugotowane grzyby drobno siekamy lub przepuszczamy przez maszynkę. Następnie posiekaną cebulę zasmażamy na maśle, gdy się zeszkli, łączymy z grzybami, całość przez chwilę zasmażamy, dodajemy przyprawy, tartą bułkę, odstawiamy do wychłodzenia. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do malaksera, wyrobione, gładkie i sprężyste ciasto pozostawiamy na 10 minut. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkujemy 2 cienkie placki, kroimy w kwadraty o boku 3 cm, na środku każdego kwadratu kładziemy małą łyżeczkę farszu, składamy po przekątnej i zalepiamy boki trójkąta, 2 rogi powstałego trójkąta łączymy i mocno zaciskamy wokół palca. Układamy uszka na posypanej mąką stolnicy. Gotujemy w osolonej z dodatkiem łyżki oleju wodzie, gdy wypłyną, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 3 minuty. Po wyjęciu uszek za pomocą łyżki cedzakowej można je delikatnie posmarować tłuszczem, np. masłem, by się zbyt mocno nie skleiły.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KOBRA 12.06.2012 10:29
lubię takie, domowe...
Andzia1977
Andzia1977 12.06.2012 10:14
pyszności
ZEWA 30.05.2012 19:41
domowe najlepsze
Juleczka20 26.04.2012 09:37
pycha
jasiek 24.02.2012 09:11
dobre
LuKaSz4761 09.10.2011 07:14
Super przepis na pewno skorzystam pozdrawiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak